ukusno, a moćno

Voće koje sadrži više kalcijuma nego mleko je pravo malo čudo! Niskokalorično je, superzdravo i jede se na mnogo načina

Iako se uglavnom okrećemo mleku i mlečnim proizvodima kao izvoru kalcijuma, postoji više namirnica koje sadrže ovaj mineral u većim količinama, a jedna voćka je u tome nenadmašna.

Tanjir pun voćafoto: Lilly Trott/Shutterstock

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu jer ima brojne funkcije koje su neophodne da bi organizam normalno radio, ali mnogi ga ne unose dovoljno.


Obično se preporučuje da se konzumiraju mleko i mlečni proizvodi kako bi telo dobijalo dovoljno kalcijuma, iako ima i mnogo namirnica koje sadrže više kalcijuma nego mleko.


Voće s ubedljiv najviše kalcijuma je opuncija (lat. Opuntia ficus-indica), poznata i kao indijska smokva, koja u 100 grama ima oko 164 mg. Poređenja radi, u 100 ml mleka nalazi se oko 125 mg kalcijuma.

 

Opuncija (lat. Opuntia ficus-indica), u svetu poznatija kao indijska smokvfoto: Africa Stock/Shutterstock

Njen ukus se uglavnom upoređuje s lubenicom, jagodama i citrusnim voćem.


Ostalo voće koje ima najviše kalcijuma su:

  • pomorandže,
  • suve smokve,
  • kupine i
  • papaja.


Šta sadrži opuncija (indijska smokva)?


Opuncija je razgranati kaktus poreklom iz Meksika, koji daje ukusne plodove koje nazivamo indijskim smokvama, a često se može videti i duž jadranske obale, dok se u kontinentalnim područjima gaji kao sobna biljka.

 

Opuncija (indijska smokva) na tezgifoto: Funtay/Shutterstock

U 100 g ploda indijske smokve naći ćete:

 

  • 41 kaloriju,
  • 0,5 g ukupnih masti,
  • 5 mg natrijuma,
  • 9,6 ugljenih hidrata (od toga 3,6 grama dijetalnih vlakana),
  • 0,7 g proteina,
  • 25 mcg beta karotena,
  • 6 mcg folne kiseline,
  • 220 mg kalijuma,
  • 85 mg magnezijuma,
  • 23 odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina C,
  • 6 odsto od preporučenog dnevnog unosa kalcijuma,
  • 1 odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina A,
  • 2 odsto od preporučenog dnevnog unosa gvožđa.

 

Uz to, ima antivirusna, protivupalna i antikoagulaciona svojstva.


Rana istraživanja o opunciji su pokazala da njenim unosom može da se doprinese snižavanju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, a preporučuje se i kod mamurluka.

 


Kako se čisti indijska smokva?

  1. Potopite plod u hladnoj vodi da odstoji neko vreme.
  2. Ako ste kupili plod s bodljama, obavezno stavite rukavice pre čišćenja indijske smokve.
  3. Odsecite gornji i donji deo ploda.
  4. Presecite vertikalno po sredini, a zatim oljuštite preostalu koru.


Kako se jede indijska smokva?


Kod konzumiranja ovog ploda je ključno sačekati da sazri i uglavnom se jede oko nedelju dana posle kupovine, a može da se jede sirov, kao i svako drugo voće. Jestiv je kad na dodir bude mekan, a tada će imati sladak, ponekad kiselkast ukus poput kivija.


Uz to što se jede sirov, može da se koristi za pripremu kolača, torti i drugih poslastica, a u Americi se od indijske smokve prave i džem, sokovi, alkoholna pića itd. Recimo, američki urođenici su od opuncije pravili colonche, piće s alkoholom izrazite crvene boje.

 

BONUS VIDEO

Kako sačuvati kosti i zglobove?