prste da poližeš

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta

Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super  recept za vas 

PREUKUSNA ŠUMADIJSKA PALENTA PRSTE DA POLIŽEŠ foto: Slava Galaka/Shutterstock

Kada je palenta u pitanju mišljenja su podeljena. Od onih koji je vole i mogli bi da je jedu svaki dan do onih kojima je ona poslednji izbor i koji ne mogu da je smisle.

 

Ipak, ako je spremite na malo drugačiji način, ona može da bude ukusna, mirisna i zasitna, a opet veoma brzo gotova.

 

Šumadijska palenta je mnogo više od doručka, to je specijalitet u kojem se uživa svim čulima, zato je odmah isprobajte i uverite se u istinitost ovih reči.

Sastojci:

 

  • 100 g palente
  • 250 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 50 g slaninice mesnate
  • 50 g sira
  • začini po ukusu

 

Priprema:

 

Slaninu iseckajte na kockice, pa propržite u šeprici u kojoj ćete spremati i samu paletnu. Kad uhvati lepu koricu izvadite je iz  šerpe i u tu masnoću koju je pustila slanina sipajte vodu i mleko. Nemojte da vam bude prejaka vatra. Dodajte palentu i mešajte sve dok ne prokuva i dok ne bude gusta. Vodite računa da ne bude  pregusta, jer će se tokom hlađenja još zgusnuti.

 

Kad je palenta gotova u nju dodajte sir i prženu slaninu i izmešajte. Možete da dodate začine po želji, ali i ajvar, kiselo mleko, jogurt, bukvalno šta god vam se čini da je primamljivo.

 

Bonus video:

Lignje na morski način