Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas
Kada je palenta u pitanju mišljenja su podeljena. Od onih koji je vole i mogli bi da je jedu svaki dan do onih kojima je ona poslednji izbor i koji ne mogu da je smisle.
Ipak, ako je spremite na malo drugačiji način, ona može da bude ukusna, mirisna i zasitna, a opet veoma brzo gotova.
Šumadijska palenta je mnogo više od doručka, to je specijalitet u kojem se uživa svim čulima, zato je odmah isprobajte i uverite se u istinitost ovih reči.
Sastojci:
- 100 g palente
- 250 ml mleka
- 200 ml vode
- 50 g slaninice mesnate
- 50 g sira
- začini po ukusu
Priprema:
Slaninu iseckajte na kockice, pa propržite u šeprici u kojoj ćete spremati i samu paletnu. Kad uhvati lepu koricu izvadite je iz šerpe i u tu masnoću koju je pustila slanina sipajte vodu i mleko. Nemojte da vam bude prejaka vatra. Dodajte palentu i mešajte sve dok ne prokuva i dok ne bude gusta. Vodite računa da ne bude pregusta, jer će se tokom hlađenja još zgusnuti.
Kad je palenta gotova u nju dodajte sir i prženu slaninu i izmešajte. Možete da dodate začine po želji, ali i ajvar, kiselo mleko, jogurt, bukvalno šta god vam se čini da je primamljivo.
Bonus video:
Lignje na morski način