Da biste bili sigurni da su vam biljke u bašti hidrirane i da upijaju dovoljno tečnosti, probajte baštovansku caku koja im pomaže da poboljšaju apsorpciju, uz to što pruža mnogo vitamina i minerala.
Više sunčevih sati iz dana u dan nešto je u čemu uživa većina biljaka, posebno one koje najbolje napreduju na direktnom suncu, ali ono može da bude i opasna za naše bašte.
Intenzivna vrućina izlaže cveće, voće i povrće stresu, što može da dovede do blokade u rastu, oštećenja listova i stabljike i sušenja, zbog čega je redovno i pravilno zalivanje izuzetno važno tokom toplotnog talasa. Ali šta ako ni ono ne pomaže?
Ukoliko vaše biljke izgledaju beživotno, iscrpljeno i kao da se suše, možda im je potrebna dodatna pomoć, a poznati baštovani sve češće preporučuju vodu s pečurkama kao magični eliksir za cveće tokom leta.
Šta je voda s pečurkama za biljke i kako deluje?
– Voda s pečurkama je tečnost bogata hranljivim materijama koja vam ostane nakon što ste u nju potopili ili njom isprali pečurke – kaže Kejt Koteril, osnivačica kompanije She Grows Veg.
To je fenomenalan prirodni tonik, objašnjava ona, a posebno će koristiti ako vodu sa pečurkama, koje spadaju u superhranu, upotrebljavate za povrće. Ona sadrži obilje minerala i organskih jedinjenja koji će nahraniti zemljište i poboljšati otpornost biljke.
Pečurke sadrže mnogo esencijalnih hranljivih materija, među kojima su:
- vitamin B,
- vitamin D,
- selen,
- bakar,
- kalijum,
- fosfor, cink...
Iako može da se primenjuje cele godine, voda s pečurkama je posebno značajna tokom najvećih vrućina jer hidrira biljke u bašti i pruža im velike količine nutrijenata neophodnih da se izdrže letnja žega i jako sunce.
– Za razliku od komercijalnih đubriva, manja je verovatnoća da će voda s pečurkama "izgoreti" biljku i ne povećava količinu vode neophodne da se kombinuje s prihranom – ističe Ričard Barker iz kompanije LBS Horticulture.
Ova tečnost se polako oslobađa u tlu i povećava apsorpciju, što znači da nećete morati da brinete jeste li zalili biljku dovoljno i da li ona upija sve što ste sipali u zemlju.
Kada se pečurke potope, micelijum se raspoređuje po vodi, a ta voda po zalivanju podstiče fungalnu aktivnost u tlu i ne samo što se zadržava voda već se poboljšava apropcija, objašnjava Vejn Dilejni iz Monotub-a.
Kako se pravi i koristi voda od pečuraka?
- Iseckajte šaku (svežih ili suvih) pečuraka i stavite ih u jednu činiju.
- Nalijte vodu, pa ostavite da odstoji 12-24 sata.
- Potom izvadite pečurke i prelijte tečnost u kanticu za zalivanje.
Vejn Dilejni savetuje da se tečnost sipa direktno u zelmlju oko osnove biljke jer su tako najbolji rezultati, a koristiće i malčiranje kako bi se vlažnost zadržala u tlu.
BONUS VIDEO
U najvećem botaničkom muzeju u Aziji čuva se 2,87 miliona primeraka biljaka