pravi specijalitet

Recept za ušećerene mekike kao sa plaže: Pripemaju se lako & brzo, a svaki zalogaj podseća na najlepši deo detinjstva

Nema te letnje uspomene s mora koja je kompletna bez mirisa svežih, toplih mekika, uvaljanih u šećer, koje su nam kao deci stizale ravno iz ruku prodavačica na plaži. Mekane, lagano hrskave spolja, a vazdušaste iznutra, te zlatne đakonije nosile su ukus leta, bezbrižnosti i mrvicu peska sa prstiju.

foto: Shutterstock/GK1982

Danas ih možemo napraviti kod kuće i ponovo probuditi to isto osećanje, uz jednostavne sastojke i malo ljubavi. Najlepše ušećerene mekike su one koje se ne lepe za prste, ali se zato lepe za srce – i bude detinje oduševljenje svakim zalogajem.

 

Idealne su za vikend doručak, posle podne uz jogurt ili jednostavno kada poželite da vratite vreme. Evo recepta koji će vas svojim mirisom i ukusom teleportovati pravo na plažu iz vašeg detinjstva.

 

Sastojci:

 

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja (plus još za prženje)
  • Kristal šećer za posipanje

 

Priprema:

 

  1. U većoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite svež kvasac, razmutite ga prvo u malo mlake vode sa šećerom i ostavite da zapeni, pa dodajte u brašno. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno.
  2. Dodajte mlaku vodu i ulje pa zamesite meko, pomalo lepljivo testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.
  3. Kada je testo naraslo, sipajte ulje u dublju šerpu (najmanje 4–5 cm visine) i zagrejte dobro.
  4. Nauljenim rukama kidajte komade testa i razvlačite ih prstima u oblik mekike (neka budu nepravilne, baš kao nekada). Spuštajte ih pažljivo u vrelo ulje i pržite s obe strane do zlatno-smeđe boje.
  5. Vadite ih na ubrus da upiju višak masnoće, pa dok su još tople, uvaljajte svaku u tanjir sa kristal šećerom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)