Nema te letnje uspomene s mora koja je kompletna bez mirisa svežih, toplih mekika, uvaljanih u šećer, koje su nam kao deci stizale ravno iz ruku prodavačica na plaži. Mekane, lagano hrskave spolja, a vazdušaste iznutra, te zlatne đakonije nosile su ukus leta, bezbrižnosti i mrvicu peska sa prstiju.
Danas ih možemo napraviti kod kuće i ponovo probuditi to isto osećanje, uz jednostavne sastojke i malo ljubavi. Najlepše ušećerene mekike su one koje se ne lepe za prste, ali se zato lepe za srce – i bude detinje oduševljenje svakim zalogajem.
Idealne su za vikend doručak, posle podne uz jogurt ili jednostavno kada poželite da vratite vreme. Evo recepta koji će vas svojim mirisom i ukusom teleportovati pravo na plažu iz vašeg detinjstva.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 300 ml mlake vode
- 2 kašike ulja (plus još za prženje)
- Kristal šećer za posipanje
Priprema:
- U većoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite svež kvasac, razmutite ga prvo u malo mlake vode sa šećerom i ostavite da zapeni, pa dodajte u brašno. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno.
- Dodajte mlaku vodu i ulje pa zamesite meko, pomalo lepljivo testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.
- Kada je testo naraslo, sipajte ulje u dublju šerpu (najmanje 4–5 cm visine) i zagrejte dobro.
- Nauljenim rukama kidajte komade testa i razvlačite ih prstima u oblik mekike (neka budu nepravilne, baš kao nekada). Spuštajte ih pažljivo u vrelo ulje i pržite s obe strane do zlatno-smeđe boje.
- Vadite ih na ubrus da upiju višak masnoće, pa dok su još tople, uvaljajte svaku u tanjir sa kristal šećerom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)