okrepljujuća

Sprema se za 15 minuta – bez šporeta! Gaspačo, hladna čorba koja osvežava i pruža energiju po vrućini

Španska kuhinja nadaleko je poznata i cenjena, a u vrelim letnjim danima je njeno najpopularnije jelo u svetu gaspačo, crvena čorba od paradajza koja se servira hladna.

Gaspačo, osvežavajući španski klasik savršen za vrele letnje danefoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kad temperature pređu 35 stepeni, telo traži osveženje i spolja i iznutra. I definitivno nam ne pada na pamet da stojimo pored šporeta!


Gaspačo, hladna španska čorba od paradajza i povrća, idealan je letnji obrok koji rashlađuje organizam i hidrira bolje nego mnogi napici. Ne zahteva kuvanje, lako se pravi i pun je vitamina!


Savršen je izbor za dane kad ne možete da zamislite težak obrok, a postoje mnoge varijante recepta za ovu crvenu čorbu. Mi vam predstavljamo najjednostavniji koji smo uspeli da pronađemo.

Sastojci:

 

  • 4 paradajza
  • 1 krastavac (manji)
  • 1 crvena paprika
  • 4 čena belog luka
  • 1 mladi luk
  • so po ukusu
  • maslinovo ulje i sirće po potrebi


Priprema

 

  1. Iseckajte sitno povrće i ubacite u činiju.
  2. Posolite, prelijte maslinovim uljem i sirćetom, pa dobro promešajte, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
  3. Ujutro sve izblendajte ručne mikserom ili stavite u secka, sitneći sve dok ne dobijete kašastu smesu.

Po želji ukrasite listićima sveže nane, čeri paradajzom, krastavcem, krutonima, kašikom kisele pavlake...

 

BONUS VIDEO

6 zlatnih pravila za savršenu liniju i zdravlje