dar prirode

Ovo je najbolje voće protiv začepljenih krvnih sudova: U Srbiji je lako dostupno, a na više načina dokazano pomaže

Bez obzira na to želite li sa sprečite nakupljanje masti u arterijama ili vam je ono već otkriveno, jedna grupa namirnica bi trebalo da bude zastupljena u vašem jelovniku.

Ateroskleroza je progresivno oboljenje arterija u kojem se masne naslage, poznate kao plakovi, formiraju na zidovima arterija, a za posledicu može imati srčani i moždani udarfoto: NMK-Studio/Shutterstock

Ateroskleroza je česta bolest, koje pogađa ljude širom sveta, a procenjuje se da je to osnovni uzrok oko polovine smrtnih slučajeva u zapadnom društvu.


Ona spada u hronična oboljenja s progresivnim tokom, i vrsta je arterioskleroze koja podrazumeva nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci u i na zidovima arterija.


Te nakupljene materije – tj. plak – mogu da dovedu do sužavanja arterija i blokiraju protok krvi. Takođe, plak može da pukne, što dalje može da izazove stvaranje krvnog ugruška.

 

Nakupljen holesterol u krvnim sudovima jedan je od glavnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolestifoto: Kateryna Kon/Shutterstock

Redovne posete lekaru su obavezne, kao i dosledna i pravilna upotreba lekova koje, ako je potrebno, propisuje kardiolog, a svaki lekar će vas posavetovati da promenite način ishrane. I ne samo to nego zdrava hrana može pomoći u prevenciji zapušenih arterija.


Dakle, šta bi trebalo jesti za sprečavanje začepljenja arterija i ukoliko su one već zapušene?

Bobičasto voće protiv ateroskleroze


Ova grupa voća spada u najzdraviju na svetu i ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje zapaljenje i poboljšanje opšteg kardiovaskularnog zdravlja.


U bobičasto voće spadaju:

  • jagode,
  • maline,
  • borovnice,
  • kupine i
  • brusnice.


U njima ćete pronaći obilje vlakana, minerala, vitamina i značajnih biljnih jedinjenja, uključujući mnogo antioksidanasa, na prvom mestu polifenola, dragocenih za zdravlje srca.


Studija sprovedena 2019. i objavljena u medicinskom časopisu Nutrients pokazala je da konzumiranje bobičastog voća značajno snižava faktore rizika za obolevanje od ateroskleroze:

 

  1. povišen nivo LDL ("lošeg") holesterola u krvi,
  2. povišen i visok krvni pritisak i
  3. povišen nivo šećera u krvi.


Takođe, kako je utvrđeno istraživanjem stručnjaka Državnog univerziteta Džordžije u Atlanti objavljenom u istom listu 2021, bobice mogu da pomognu u prevenciji začepljenja arterija tako što smanjuju upalu i nakupljanje holesterola, što dalje poboljšava funkcije arterija i štiti od ćelijskih oštećenja.

 

BONUS VIDEO

Od kojih bolesti Srbi najčešće obolevaju?