dobro je znati

Kako organizovati frižider da imate mesta za sve? 5 koraka uz koje će uvek biti čist i pregledan

Evo kako da tvoj frižider postane top organizovan, a ti – kralj ili kraljica kuhinje!

TRIKOVI UZ KOJE ĆE VAM FRIŽIDER UVEK BITI ČIST I UREDAN foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Zvuči poznato? Frižider ti je krcat, ali kad tražiš nešto konkretno – kao da tražiš iglu u plastu sena. Bez panike! Uz nekoliko jednostavnih koraka, i najmanji frižider može da postane pravo carstvo reda i funkcionalnosti.

 

Zašto je uopšte važno da frižider bude sređen?

 

Zato što tako štedimo:

 

  • vreme (nema više kopanja i nerviranja),
  • novac (manje hrane se baca),
  • živce (nema neprijatnih mirisa),
  • prostor (jer sve ima svoje mesto),
  • i pomaže ti da lakše planiraš obroke!

STARTUJ: Prvo što ti treba

 

  • mikrofiber krpa ili sunđer
  • topla voda i deterdžent
  • providne kutije ili organizatori
  • soda bikarbona ili malo varikine
  • metar (da znaš s čim raspolažeš)

 

Korak 1: Isprazni sve – bez milosti!

 

Izvadi apsolutno sve. Ovo je tvoj “fresh start”!


Bacaj sve što smrdi, sumnjivo izgleda ili ima rok isteka iz doba dinozaura.
Doniraj ono što nećeš koristiti.
Očisti i suši sve površine.

 

NEPRIJATNI MIRISI SU ZNAK DA JE VREME ZA ČIŠĆENJE FRIŽIDERAfoto: Shutterstock/Andrey_Popov

Korak 2: Merenje je pola organizacije

 

Izmeri police i fioke, da znaš kakve kutije i organizatore možeš da ubaciš. Kvadratne posude štede prostor više nego okrugle – zapamti to!

 

Korak 3: Organizuj kao profi

 

Podeli frižider po zonama:

 

Gornja polica: pića, ostaci hrane
Srednji nivo: jogurti, mleko, pavlaka, sosovi
Donji nivo: meso i riba (uvek u zatvorenim posudama)
Fioke: povrće i voće – odvojeno
Vrata: jaja, sosevi, začini (ali NE mleko!)

 

Zdravu klopu stavi u visinu očiju – više ćeš je jesti!

 

ORGANIZACIJA U FRIŽIDERU JE VEOMA VAŽNA foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Korak 4: U igru ubaci organizatore

 

  • Providne kutije = pregledno sve na prvi pogled
  • Kutije sa ručkama = izvlačiš celu “sekciju” odjednom
  • Etikete = znaš šta je gde bez dileme
  • Boce kvadratnog oblika = štede mesto

 

Korak 5: Redovno osvežavanje

 

Svake nedelje – mini inspekcija, baci pokvareno
Svakog meseca – detaljnije čišćenje
Svakog kvartala – generalka!

 

REDOVNO ČIŠĆENJE FRIŽIDERA JE POLA ZDRAVLJA foto: Shutterstock / Andrey_Popov

Zlatni saveti za svaki dan

 

Ostatke hrane stavljaj u kutije sa datumom
Ne puni frižider do vrha – vazduh mora da cirkuliše
Idealna temperatura je 1–4°C (frižider), -18°C (zamrzivač)

Organizovan frižider = više reda, manje stresa!


Uz malo truda jednom, svakodnevni život postaje mnogo lakši. A možda najvažnije – više nikad nećeš izgubiti omiljeni sos negde u pozadini!

 

Bonus video:

Mijat kuva besplatno po kućama