Da biste utvrdili da li paradajz, jedna od najpopularnijih voćki u Srbiji, ima mnogo pesticida, primenite ove trikove.
Paradajz je jedna od namirnica koje su obavezan deo ručka na našim prostorima, posebno u prolećnim i letnjim danima, kada su savršeno osveženje uz jelo od mesa.
Čak 95 posto paradajza čini voda, a uz to on obiluje brojnim korisnim hranljivim materijama. Na prvom mestu je tu vitamin C, a ima i obilje vitamina A, K, B9 (folne kiseline) i B6, a sadrži i mnoge minerale: kalijum, magnezijum, natrijum, tiamin, niacin, bakar i fosfor.
Zbog toga se pardajz preporučuje kao obavezan u ishrani ako želite zdravu i lepšu kožu, jače kosti, niži rizik od karcinoma, kod povišenog krvnog pritiska...
Međutim, ovo voće spada i u hranu s kojom treba biti na oprezu jer se pri njihovom uzgajanju često koriste razne hemikalije, kako da bi se oterale štetočine, tako i da bi paradajz rastao brže i dao što atraktivnije plodove za prodaju.
Kako prepoznati "prskan" paradajz?
- Ukoliko svaki plod izgleda isto – identične veličine, oblika i nijanse crvene boje, moguće je da nije potpuno prirodan.
- Presecite paradajz napola. Ako ima pruge žućkaste boje i žutu boju u sredini, verovatno su previše prskane.
- Ako paradaz izgleda suviše savršeno, bez brazdi, tačaka i šara, ili je idealnog loptastog oblika, teško da je lišen hemikalija.
BONUS VIDEO
Kako da pardajz čorba ne bude kisela?