čik mu odolite!

Jaje na oko je savršen kolač za Uskrs: Kora mu je mekana, fil lagan i kremast, a može da posluži i kao dekoracija

Uskršnji ručak savršena je prilika da napravite ovaj neodoljivi dezert čiji je izgled inspirisan jajima na oko, a ukus mu je fenomenalan. I pravi se tako lako!

Kolač jaje na oko je idealna poslastica za uskršnju trpezufoto: Lizaveta_K/Shutterstock

Predstojeći Uskrs prilika je da predahnemo i okupimo porodicu oko trpeze, uz bogato posluženje, koje će se završava dezertom po svačijem ukusu. Među takve domaće slatkiše, kojih se ipak ne setimo često, jeste i čuveni kolač jaje na oko, s razlogom popularan širom sveta.


Ova poslastica, koja nam stiže iz nemačke kuhinje, poznata kao Spiegeleierkuchen, neodoljiv je spoj mekanog biskvita i laganog fila, a poslužiće i kao fantastična dekoracija zbog svog upečatljivog izgleda.


Poslednji korak, s providnim prelivom, nije obavezan, ali će učiniti da kolač izgleda još lepše.

 

Spiegeleierkuchen, čuveni nemački kolač poznat kod nas kao jaje na okofoto: Oksana_Schmidt/Shutterstock

Sastojci:

Za koru

  • 4 jajeta
  • 12 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika ulja
  • 12 kašika mleka


Za fil

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 8 kašika šećera
  • 3 čaše kisele pavlake


I još:

  • kompot od kajsija (može i od suvih)
  • 1 kesica providnog preliva za tortu
  • 2 kašike šećera
  • 250 ml vode

 


Priprema

 

  • Umutite jaja i šećer mikserom dok ne bude penasto, pa dodajte ulje i mleko i mutite još minut.
  • Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i mutite najmanjom brzinom dok smesa ne bude homogena.
  • Sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  • U jednoj činijici razmutite puding od vanile u malo mleka, a ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite da se kuva. Kad mleko počne da ključa, sklonite i umešajte razmućen puding, pa vratite na tihu do srednju vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite da se malo prohladi.
  • Dok je puding još uvek topao, dodajte kiselu pavlaku i miksajte dok ne smesa ne bude kompaktna i fino kremasta. Ostavite da se ohladi potpuno.
  • Kad je i kora ohlađena, izbockajte je čačkalicom, pa kašikom prelijte manjom količinom tečnosti iz kompota od kajsija kako bi kolač bio sočniji.
  • Zatim nanesite dobro ohlađen fil, a preko njega poređajte polovine kajsija iz kompota, okrenutih tako da podsećaju na žumanca na jajetu na oko.
  • Providni preliv za tortu pomešajte s dve ravne kašike šećera, pa postepeno, dok mešate, dodajte 250 ml vode. Zagrejte uz neprestano mešanje dok ne provri, pa na tihoj vatri mešajte još minut i ostavite da se ohladi, oko 10 minuta.
  • Kad preliv počne da se želite, nanesite na kolač kako bi dobio sjaj.

 

BONUS VIDEO

Ukoliko ste postili Uskršnji post, ne prejedajte se u nedelju