riznica vlakana i proteina

Koje brašno smete da jedete ako imate dijabetes i insulinsku rezistenciju? Ne samo što ne štete već mogu i da pomognu

Belo brašno je jedna od prvih namirnica koje dijabetičari izbacuju ishrane kad se suoče s dijagnozom, ali to ne znači da nužno morate da se oprostite od hleba i drugih peciva. Postoji mnogo zdravih alternativa koje obiluju vlaknima, proteinima i drugim nutrijentima koje će vam biti od koristi.

To što imate dijabetes ne znači da treba da zaboravite na pecivafoto: YIUCHEUNG/Shutterstock

Ukoliko živite s dijabetesom i insulinskom rezistencijom, odavno ste upozoreni na opasnosti prekomernog unosa ugljenih hidrata.


Zašto dijabetičari treba da pripaze s ugljenim hidratima?


Kada je stanje u organizmu normalno, telo lako razlaže ugljene hidrate i šećere i pretvara ih u sasvim glukozu u količinama koje su dovoljne da ćelije u telu nesmetano funkcionišu. Međutim, transport insulina nije ravnomeran kod dijabetičara, zbog čega se šećer gomila u krvotoku, pa ćelije propadaju jer ne dobijaju neophodno "gorivo".


Ukoliko preterujete s konzumiranjem ugljenih hidrata, nivo glukoze u krvi raste.

Kada je reč o ugljenim hidratima, obično se pominje belo brašno kao jedna od najvećih opasnosti, a ono se može izbeći lako jer su danas u ponudi mnoge alternativne opcije.

 

Belo brašno se ne preporučuje dijabetičarima, ali postoji mnogo zamenafoto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Bademovo brašno


Brašno koje se dobija od badema najpoznatije je kao bezglutensko brašno, savršeno za one koji pate od netolerancije na gluten i celijakije. Ono ima malo ugljenih hidrata i obilje proteina, vlakana i zdravih masti, a uz to ima i nizak glikemijski indeks, kojim se računa koliko brzo raste šećer u krvi nakon obroka.


2. Kokosovo brašno


Ova vrsta brašna pravi se od unutrašnjosti kokosa koja je isušena i samlevena, a u poređenju s običnim, pšečničnim, belim brašnom ima manje ugljenih hidrata i više vlakana. To je odlično za dijabetičare jer su istraživanja pokazala da ishrana u kojoj je zastupljeno više vlakana može apsorpciju šećera u krvotoku i pomoći u regulaciji glukoze.


3. Brašno od leblebije


Brašno koje se pravi od leblebija je još jedna bezglutenska opcija, a ima visok udeo proteina, koji su dokazano korisni u prevencijiinsulinske rezistencije.

 

Postoji mnogo alternativa za belo pšenično brašnofoto: Shutterstock / LukHt

4. Ovseno brašno


Pravi se mlevenjem valjanog ovsa dok se ne postigne praškasta konzistencija, a ovseno brašno je odličan izvor vlakana, protenia i beta-glukana, posebne vrste vlakana koja snižava nivo šećera u krvi kod ljudi koji imaju dijabetes.


5. Speltino brašno


Spelta, žitarica koja se korisila od davnina, veoma je slična pšenici, ali je bogatija vlaknima. Ima laganiju teksturu i blagoslatkast ukus, a može da se koristi u mnogim slatkim i slanim pecivima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijabetes: Prevencija i prepoznavanje