Koliko puta ste čuli - "ako želite da se hranite zdravo, pripremite hranu kod kuće", a da li je to zaista pravilo bez izuzetka - nije, naravno!

Mnogi ljudi misle da imaju kontrolu nad ishranom ako kuvaju kod kuće, ali je veliko pitanje na koji način zapravo biramo namirnice i kako ih pripremamo, a ona ih i pripremamo.
Jednu grešku mnogi prave i time ugrožavaju zdravlje, a da toga nisu ni svesni. Mnogi ljudi više vole da se drže podalje od genetski modifikovane hrane, ali to ne znači da je ostala, hrana koja nije GMO zdrava.
- Pod pretpostavkom da je hrana koja nije GMO bolja može dovesti do nezdravog obroka - kaže poznati kuvar. Ovo su neke od najčešćih greški koje nas mogu koštati zdravlja.
Kuvanje sa lažnim mesom
Ljudi koji slede biljnu ishranu često se okreću alternativama za meso, ali šef kuhinje Džozef Van Vagner upozorava da se klonite baš ove vrste hrane.
- Najveća greška u kuvanju za mene bi bila zamena nemasnih mišića, celog zrna ili mahunarki prerađenim, unapred upakovanim lažnim proteinima - kaže on. - Mnogi od ovih 'alternativnih' proteina su puni masti, žitarica i hiper-obrađene hrane koja remeti mikrobiom vašeg creva, usporava metabolizam i zapravo ima više kalorija.
Prekomerna upotreba ulja ili putera
Maslac i ulje mogu poboljšati ukus i sprečiti lepljenje, ali previše dodaje "kalorije i previše nezdravih masti". Merite ulje ili puter koji koristite - kaže on.
Za pečenje ili pečenje koristite silikonsku prostirku za pečenje ili pergamentni papir. Umesto ulja za dinstanje, možete koristiti vodu ili čorbu od povrća/pilećeg mesa. Ovo dobro funkcioniše za kuvanje povrća ili pomfrita bez dodavanja kalorija. Za ukus možete dodati malo balzamičnog sirćeta ili soja sosa.
Koristite bocu sa sprejom. Boce sa sprejom vam omogućavaju da kontrolišete koliko ulja koristite. Oni pružaju iste zdrave prednosti, ali sa manje kalorija po porciji (oko 5-10 kalorija po spreju).
Dobra opcija za lagano premazivanje tiganja ili dodavanje tankog sloja pečenom povrću.
Koristite zdravije metode kuvanja. Hrana za pečenje i pečenje koristi manje ulja u poređenju sa prženjem. Možete peći povrće, nemasno meso, pa čak i ribu, koristeći laganu četku ulja ili sprej. Prženje na vazduhu je još jedna odlična opcija za smanjivanje ulja jer možete lagano četkom ili prskati ulje na hranu.
5 grešaka u kuvanju koje bi mogle da pretvore vaš obrok u opasnost po zdravlje
Korišćenje loših masnoća
- Korišćenje niskokvalitetnih masti i visoko prerađenih ulja od semena za sotiranje, pečenje, pravljenje vinaigreta itd. je uobičajena greška u kuvanju. Nedostaju im vitamini rastvorljivi u mastima i daju skoro nikakav ukus ili teksturu. Umesto toga, koristite maslinovo ulje, visokokvalitetni puter, topljene životinjske masti, ulje avokada i kokosovo ulje gde je primenljivo. Kod svih masti, umerenost je ključna.
Ne čistite pravilno posuđe od livenog gvožđa
Kuvanje sa livenim gvožđem ima prednosti, kao što je visoko zadržavanje toplote, što omogućava odlično pečenje i zapečenje. Osim toga, dugotrajan je, ali ako se ne očisti pravilno i dobro održava, liveno gvožđe je nezdravo, kaže kuvar Džulijan.
- Da biste dobili pune prednosti livenog gvožđa, mora se dobro oprati i očistiti. Da se osuši, stavite ga na vreli gorionik na par minuta, a zatim ga lagano premažite uljem, što se zove začinjavanje livenog gvožđa.
Pogrešno tumačenje etiketa zdrave hrane
Nisu sve etikete hrane onakve kakve izgledaju. Mnoge mogu da dovedu u zabludu, kaže kuvar Džulijan.
- Mnoge etikete hrane navode da je ona vegetarijanska, veganska, keto, bez GMO-a, pa čak i ponekad i organska, iako na listi može biti samo jedan organski sastojak i nije sertifikovan USDA - kaže on.
To je zloupotreba i zloupotreba onoga što zdrav način života treba da bude.
Korišćenje teflona za pripremu hrane
Nelepljive posude su zgodan način za hlađenje i čišćenje, ali Džejmi Džonson, RDN, registrovani dijetetičar nutricionista u Ingraining Nutrition, kaže da su nezdrave.
- Nelepljivi tiganji koje koristimo od teflona mogu zapravo uzrokovati da unesemo hemikalije poznate kao PFAS kada se zagrevaju na visokoj temperaturi tokom dužeg perioda ili kada se premaz izgrebe- kaže ona.
- PFAS su poznati kao hemikalije koje u telu ostaju zauvek jer se ne razgrađuju i potencijalno mogu biti povezane sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaj hormona, neurorazvoj fetusa, rak i kardiovaskularne bolesti. Sigurnije alternative za neprijanjajuće posuđe su lonci i tiganje od livenog gvožđa, keramičkog premaza ili od nerđajućeg čelika.
Dodavanje previše soli
Lako je prekomerno konzumirati so – ona je u svemu i ako ne obraćate pažnju na to koliko dodajete svojoj hrani, možete preći dnevnu količinu koja se preporučuje u samo jednom obroku.
Američko udruženje za srce kaže da previše Amerikanaca konzumira više soli nego što je preporučeno. Organizacija predlaže ne više od 2.300 miligrama dnevno, ali mnogi ljudi imaju 3.500 mg dnevno.
Bonus video:
Koliko dugo se sprema đuveč?