Ako ste ljubitelj neodoljivih, sočnih domaćih vafla, ovo je recept koji morate imati u svom porodičnom kuvaru.
Slatko pecivo koje je na našim prostorima najpoznatije kao bakin kolač u Americi je popularno pod nazivom vafli, a neko ih zove galete. U svakom slučaju, jedno je s njim sigurno – neodoljivo je!
Vafli su se, u raznim oblicima i na razne načine, pravili u današnjoj Holandiji vekovima, a veruje se da potiču još od pljosnatih, slatkih hlebića koji su se u Evropi jeli u antičkim danima.
U proteklih stotinak godina, pojavilo se mnogo varijanti recepata (pa i za galete bez brašna!), ali je osnovni manje-više isti u svim krajevima sveta, pa se tako pravio i na našim prostorima, od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 kašičica soli
- 4 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 2 jajeta
- 355 ml toplog mleka
- 75 g putera, otopljenog
- 1 kašičica ekstakta vanile
Priprema
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer, pa sklonite na stranu.
- U odvojenoj činiji umutite jaja, pa im dodajte mleko, otopljen puter i vanilu i dobro promešajte.
- Uključite aparat za bakin kolač da se greje.
- Sipajte mešavinu mokrih sastojaka u posudu sa suvima, sve vreme mešajući da se lepo sjedini.
- Kutlačom sipajte smesu u dobro zagrejan aparat za vafle, pa pecite dok ne budu zlatni.
BONUS VIDEO
Džag kebab, priprema