neodoljivi

Ostaju sveži i mekani 5 dana: Amerikanci VAFLE prave samo ovako, a ni Jugosloveni nisu koristili drugačiji recept

Ako ste ljubitelj neodoljivih, sočnih domaćih vafla, ovo je recept koji morate imati u svom porodičnom kuvaru.

Mekani vafli (bakin kolač, galete), nadošli i fenomenalnog ukusafoto: Songkran wattanokul/shutterstock

Slatko pecivo koje je na našim prostorima najpoznatije kao bakin kolač u Americi je popularno pod nazivom vafli, a neko ih zove galete. U svakom slučaju, jedno je s njim sigurno – neodoljivo je!


Vafli su se, u raznim oblicima i na razne načine, pravili u današnjoj Holandiji vekovima, a veruje se da potiču još od pljosnatih, slatkih hlebića koji su se u Evropi jeli u antičkim danima.


U proteklih stotinak godina, pojavilo se mnogo varijanti recepata (pa i za galete bez brašna!), ali je osnovni manje-više isti u svim krajevima sveta, pa se tako pravio i na našim prostorima, od svega nekoliko sastojaka.

Sastojci:

 

  • 250 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 2 jajeta
  • 355 ml toplog mleka
  • 75 g putera, otopljenog
  • 1 kašičica ekstakta vanile


Priprema

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer, pa sklonite na stranu.
  2. U odvojenoj činiji umutite jaja, pa im dodajte mleko, otopljen puter i vanilu i dobro promešajte.
  3. Uključite aparat za bakin kolač da se greje.
  4. Sipajte mešavinu mokrih sastojaka u posudu sa suvima, sve vreme mešajući da se lepo sjedini.
  5. Kutlačom sipajte smesu u dobro zagrejan aparat za vafle, pa pecite dok ne budu zlatni.

 

BONUS VIDEO

Džag kebab, priprema