neodoljive

Nakon čokolade i mafina stiže još jedna neodoljiva poslastica: Recept za Dubai krofne koje će "pobediti" starinske

Već pri prvom zalogaju osetićete magiju i zadovoljstvo će preplaviti sva vaša nepca 

foto: Shutterstock / abeer estaitia

Zima je pravo vreme za uživanje u onim kolačima koji zahtevaju malo dužu pripremu. Ovo domaćicama ne pada teško, jer ionako napolju nemaju šta da rade. 

 

Ukoliko vam se dopao recept za Dubai čokoladu i mafine sigurni smo da će krofne biti još jedan dezert koji će vaši ukućani jedva dočekati. Sastojci su takvi da stvaraju neviđenu magiju i bude sva čula.

 

Pa da pređem na recept. Evo šta je sve potrebno za čuvene Dubai krofne.

Sastojci:

 

  • 500 g mekog brašna + malo za valjanje testa
  • 2 jaja
  • 1 kocka kvasca
  • 50 g šećera i 1 mala kašika za kvasac
  • 80 gmaslaca
  • 200 ml + 3 velike kašike za kvasac
  • 100 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 4 velike kašike ruma
  • Prstohvat soli
  • 1 l ulja za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje (količina po želji)
RECEPT ZA DUBAI KROFNE foto: Shutterstock / Shaiith

Za punjenje:

 

  • 200 grama kadaifa
  • 200 grama namaza od pisataća
  • 1 kašika maslaca

 

Šećer stavite u toplo mleko, a potom izmrvite kvasac i izmešajte. Dodajte malo brašna tek toliko da se pokrene proces fermentacije. Kad zapenuša vreme je za pripremu testa.

 

U posudu stavite brašno, pa u to dodajte kvasac. Zatim u to dodajete  otopljeni maslac, slatku pavlaku za kuvanje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli. Mikserom sjedinite sve sastojke.

Potom pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom da se diže sat vremena. Nakon dizanja istresite testo na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji deo.

 

Preručite testo na radnu površinu i oklagijom ga rastanjite na debljinu od oko 1,5 centimetara. Uzmite čašu koja ima tanak rub i vadite krofne. Ostavite ih da narastaju 30 minuta.

 

U dublju šerpu stavite ulje da se dobro ugreje, pa temperaturu smanjite na srednju jačinu. Pržite krofne nekoliko minuta s jedne, pa s druge strane dok ne dobiju lepu žuto-zlatnu boju.

 

Kad su gotove stavite ih na ubrus. 

 

Na malo maslaca prepržite kadaif, pa ga pomešajte s domaćom kremom od pistaća. Ohlađene krofne punite tim nadevom. Uživajte u ukusu koji će izazvati lavinu zadovoljstva pod vašim nepcima. 

 

Bonus video:

Krofne koje izgledom mame uzdahe