rapsodija ukusa

Zaboravite na rusku, englesku ili mimozu: Ove 3 zimske salate su ukusne, kremaste & obogatiće svaku prazničnu trpezu

U pitanju su tri nesvakidašnja recepta koja će postati omiljeni deo svakog obroka.

Ovi recepti su toliko neodoljivi da ćete svaki obožavati podjednakofoto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Praznici su vreme kada svi uživamo u bogatim i kreativnim jelima, a salate su nezaobilazan deo svečane trpeze.

 

Iako su klasične ruska, francuska ili engleska salata mnogima omiljene, zašto ne biste ove godine iznenadili svoje goste nečim novim?

 

Kremaste salate ne moraju biti dosadne – one mogu biti inovativne, bogatog ukusa i savršeno uklopljene uz praznične specijalitete. 

 

1. Salata sa piletinom, suvim šljivama i orasima

 

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea (kuvanog ili pečenog)
  • 150 g suvih šljiva 100 g oraha (krupno seckanih)
  • 200 g krem sira
  • 3 kašike grčkog jogurta
  • So i biber po ukusu

 

Priprema:

  1. Isecite kuvanu ili pečenu piletinu na sitne kockice.
  2. Suve šljive potopite u toplu vodu na 10 minuta, a zatim ih isecite na trakice.
  3. Pomešajte krem sir i grčki jogurt u glatku smesu, pa dodajte so i biber po ukusu.
  4. Sjedinite piletinu, šljive i orahe s dresingom, lagano promešajte i ostavite u frižideru da se ohladi pre serviranja.

 

2. Kremasta salata sa pečenom paprikom i sirom

 

Sastojci:

  • 5 pečenih crvenih paprika (očišćenih od semenki)
  • 150 g feta sira
  • 100 g krem sira 2 kašike majoneza
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili narendan)
  • Šaka svežeg peršuna (sitno seckanog)

 

Priprema:

  1. Pečene paprike isecite na trakice.
  2. U posebnoj činiji izgnječite feta sir i krem sir, pa dodajte majonez i beli luk.
  3. Sjedinite paprike s kremastom smesom i pažljivo promešajte.
  4. Ukrasite seckanim peršunom i ostavite u frižideru na 2–3 sata pre serviranja.

 

3. Salata sa dimljenim lososom i avokadom

 

Sastojci:

  • 200 g dimljenog lososa
  • 2 zrela avokada 150 g pavlake za kuvanje
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica rena (opciono)
  • Sveži kopar za ukrašavanje

 

Priprema:

  1. Dimljeni losos isecite na tanke trakice.
  2. Avokado oljuštite i isecite na kockice, pa ga prelijte limunovim sokom kako ne bi potamneo.
  3. U činiji pomešajte pavlaku za kuvanje i ren (ako želite pikantniji ukus).
  4. Sjedinite losos, avokado i dresing, pažljivo promešajte i ukrasite svežim koprom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pileće bajadere i urnebes salata