miris doma

Brz i ukusan recept iz tiganja za svaku priliku: Najmekše mekike bez kvasca spremne su očas posla & tope se u ustima!

Ovaj specijalitet domaće kuhinje može se sližiti kao doručak, užina ili fenomenalan dezert!

Najlepše mekike spremaju se bez kvasca i u tiganjufoto: Shutterstock/GK1982

Mekike su omiljena poslastica mnogih generacija – savršeno mekane, zlatno-žute i mirisne, mogu biti i slane i slatke, u zavisnosti od prilike.

 

Iako mnogi misle da priprema testa za mekike zahteva mnogo vremena i kvasac, ovaj recept dokazuje suprotno. Bez čekanja da testo naraste i bez komplikovanih sastojaka, ove mekike su idealne za brz doručak, užinu ili kao prilog uz čorbe i druga jela.

 

Sve što vam treba su osnovni sastojci koje sigurno već imate u kuhinji, tiganj i malo dobre volje!

 

Sastojci:

 

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera (opciono, za neutralan ili blago slatkast ukus)
  • 150 ml jogurta (može i kiselo mleko) 1 jaje
  • 1 kašika ulja
  • Ulje za prženje

 

Nema ko ne voli da jede mekikefoto: French cat/Shutterstock

Priprema:

 

  1. U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
  2. Dodajte jogurt, jaje i kašiku ulja, pa mešajte dok ne dobijete mekano i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.
  3. Testo prebacite na blago pobrašnjenu površinu i razvucite ga oklagijom na debljinu od oko 5 mm.
  4. Isecite testo na željene oblike – pravougaonike, krugove ili trouglove.
  5. U tiganju zagrejte veću količinu ulja na srednjoj temperaturi.
  6. Pržite mekike sa obe strane dok ne dobiju zlatnu boju, oko 2-3 minuta sa svake strane.
  7. Vadite ih na papirne ubruse kako biste uklonili višak ulja.

 

Saveti za serviranje:

 

  • Za slanu varijantu poslužite ih uz sir, kajmak, pavlaku ili čak suhomesnate proizvode.
  • Za slatki užitak, pospite ih šećerom u prahu ili premažite džemom, nutelom ili medom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?