miris doma

Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta

U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.

Ukoliko postite ne morate se odricati čvaraka!foto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

Čvarci su jedno od najvoljenijih predjela ili dodataka jelu, a dobra vest je da postoji način da ih napravite i u posnoj varijanti.

 

Posni čvarci ne samo da su ukusni, već su i savršeno hrskavi, te su idealni za posluženje uz salate, hleb ili kao grickalica.

 

Ovaj jednostavan recept omogućava vam da uživate u pravom zimskom specijalitetu na potpuno posan način.

 

Sastojci:

 

  • 500 g seckanog sojinog mesa (granulata ili komadića)
  • 200 ml biljnog ulja (najbolje suncokretovo ili kokosovo za intenzivniji ukus)
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica soli (po ukusu)
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera 2 češnja belog luka (sitno seckana, opcionalno)

 

Priprema:

 

  1. Sojino meso stavite u šerpu i prelijte ključalom vodom. Dodajte malo soli i kuvajte 10 minuta dok ne omekša. Nakon kuvanja, dobro ga procedite i pritisnite rukama ili kuhinjskom krpom da uklonite višak vode.
  2. U dubljem tiganju zagrejte biljno ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte dobro oceđeno sojino meso i pržite ga dok ne postane zlatno i hrskavo. Tokom prženja, povremeno mešajte kako bi svi komadići bili ravnomerno prženi.
  3. Kada su čvarci dobili lepu boju i postali hrskavi, dodajte tucanu papriku, so i biber. Ako volite jači ukus, dodajte i sitno seckani beli luk. Sve dobro promešajte na laganoj vatri kako bi začini ravnomerno obložili čvarke.
  4. Gotove čvarke prebacite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
  5. Poslužite ih tople uz kiseli kupus, domaći hleb ili ih ostavite da se ohlade i uživajte u hrskavoj poslastici.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Burger, čips i sos - jelo sa puno prostora za kreativnost u Komšiluku!