Ako nemate ideju za doručak ili večeru tokom Božićnog posta, s jednostavnim domaćim uštipcima ne možete da pogrešite.
Ako poštujete Božićni post i niste mnogo iskusni u tome, možda imate muke da isplanirate jelovnik, ali zapravo uopšte nije toliko teško da hraniti se bez namirnica životinjskog porekla.
Mnogo je ideja za posni doručak ili večeru koje možete probati, a jednostavni domaći uštipci su s razlogom među omiljenima. Sigurno će vas zasititi, ukusni su, praktični i prave se očas posla.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1 kocka svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
- 250-300 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- ulje za prženje
Priprema
- Kvasac izdrobite ako je svež ili sipajte ako je suv, pa dodajte malo mlake vode i kašičicu šećera i dobro razmutite. Ostavite da odstoji desetak minuta.
- Dodajte brašno i ostatak vode, kao i so, pa promešajte varjačom i ostavite da naraste.
- Premesite posle 30 minuta, pa zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, u dubokom tiganju.
- Umočite kašiku u zagrejano ulje (da se testo ne bi lepilo), pa njom vadite testo i spuštajte ga u tiganj.
- Pržite dok ne porumeni, pa okrenite i pržite još malo.
- Ređajte na papirni ubrus, kako bi upio višak ulja.
Po želji filujte uštipke slatkim ili slanim nadevom.
BONUS VIDEO
Počeo je Božićni post: Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?
( Glossy, T.S.R. )