slatki zalogaji

Najlepše posne krofne punjene čokoladnim kremom su slatko zadovoljstvo kom nećete moći da odolite & spremne očas posla!

Pratite korake u nastavku i obradujte svoje najdraže ovom neodoljivom poslasticom.

Možete uživati u posnim krofnamafoto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Posne krofne su savršena poslastica za one koji žele uživati u slatkim zalogajima, a da pritom poštuju post.

 

Njihova mekana i vazdušasta tekstura u kombinaciji sa bogatim čokoladnim kremom pravi su praznik za nepca. 

 

Ovaj recept donosi jednostavnu pripremu i garantuje da će vaše krofne biti podjednako ukusne kao i klasične, ako ne i bolje! 

 

Sastojci za krofne:

 

  • 500 g brašna
  • 250 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili kokosovo)
  • 100 ml gazirane vode
  • 60 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 1 kašičica vanilin šećera Prstohvat soli

 

Sastojci za posni čokoladni krem:

  • 200 g posne čokolade
  • 100 ml biljnog mleka
  • 2 kašike posnog margarina
  • 1 kašika šećera u prahu (po ukusu)

 

U ovim zalogajima ćete uživatifoto: Photo Spirit/Shutterstock

Priprema krofni:

 

  1. U posudi pomešajte biljno mleko i šećer, pa dodajte kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira (oko 10 minuta).
  2. U veću činiju prosejte brašno, dodajte vanilin šećer i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac, gaziranu vodu i ulje.
  3. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste, oko 1 sat. Kada testo naraste, razvucite ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od 1 cm. Čašom ili modlom izrežite krugove.
  4. Ostavite krofne da odstoje još 20 minuta kako bi dodatno narasle.
  5. U dubljem tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite krofne sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih na papirni ubrus kako biste uklonili višak ulja.
  6. Na pari otopite čokoladu zajedno sa biljnim mlekom i margarinom. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte šećer u prahu.Ostavite krem da se malo ohladi i stegne, ali da ostane maziv.
  7. Špricem za punjenje kolača ili malom kašičicom napunite krofne čokoladnim kremom. Po želji, krofne možete posuti šećerom u prahu ili preliti dodatnim otopljenim čokoladom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova!