Pored toga šta jedemo, vrlo je važno gde i na koji način se hranimo, a jedno istraživanje pružilo nam je dva dragocena saveta za vitkiji stas koje uopšte nije teško poslušati.
Ukoliko pokušavate da se oslobodite viška kilograma, najverovatnije stalno razmišljate o tome šta ćete jesti, koliko je nešto kalorično, koji je udeo šećera u namirnicama koje unosite...
Što je sve važno, ali ne i ključno za mršavljenje ako pravite uvek iste greške.
Kako je pokazalo istraživanje Državnog univerziteta u Ohaju u kom je učestvovalo više od 12.800 ljudi, način na koji se jede je, takođe, veoma važan.
Među interesantnim saznanjima do kojih su stručnjaci došli prilikom studije jesu da:
- ispitanici koji ne gledaju televiziju tokom jela imaju 37 posto manju verovatnoću da budu gojazni nego oni koji redovno gledaju TV dok jedu,
- ljudi koji kuvaju imaju 26 odsto niži rizik za gojaznost u odnosu na one koji samo povremeno jedu domaću hranu, a
- oni koji kuvaju i nikad ne jedu ispred televizora imaju 47 posto nižu verovatnoću da će se ugojiti.
I ranija istraživanja pokazala su da ove dve sitne promene – okretanje domaćoj kuhinji i izbegavanje televizije tokom obroka – značajno utiču na to hoćemo li smršati, odnosno ugojiti se. Uz uključen televizor nismo fokusirani na hranu, niti čujemo sebe kako žvaćemo, a sve to zajedno dovodi do prejedanja.
Kada je reč o domaćim jelima, uz njih unosimo manje kalorija, masnoće, dodatih šećera i, generalno, hranimo se zdravije, pa je ona uvek bolji izbor od bilo čega kupovnog, naročito kada je reč o brzoj hrani.
BONUS VIDEO
Šta je lavlja dijeta?