nije teško, a deluje!

Dokazano na 12.800 ljudi – ovako se mršavi dok se jede: Promenite samo 2 sitnice i do proleća ćete imati uzan struk

Pored toga šta jedemo, vrlo je važno gde i na koji način se hranimo, a jedno istraživanje pružilo nam je dva dragocena saveta za vitkiji stas koje uopšte nije teško poslušati.

Sastav hrane je vrlo važan za zdraviju telesnu težinu, ali jedan važan faktor za mršavljenje svi zaboravljajufoto: Meeko Media/Shutterstock

Ukoliko pokušavate da se oslobodite viška kilograma, najverovatnije stalno razmišljate o tome šta ćete jesti, koliko je nešto kalorično, koji je udeo šećera u namirnicama koje unosite...

 

Što je sve važno, ali ne i ključno za mršavljenje ako pravite uvek iste greške.


Kako je pokazalo istraživanje Državnog univerziteta u Ohaju u kom je učestvovalo više od 12.800 ljudi, način na koji se jede je, takođe, veoma važan.

Među interesantnim saznanjima do kojih su stručnjaci došli prilikom studije jesu da:

 

  • ispitanici koji ne gledaju televiziju tokom jela imaju 37 posto manju verovatnoću da budu gojazni nego oni koji redovno gledaju TV dok jedu,
  • ljudi koji kuvaju imaju 26 odsto niži rizik za gojaznost u odnosu na one koji samo povremeno jedu domaću hranu, a
  • oni koji kuvaju i nikad ne jedu ispred televizora imaju 47 posto nižu verovatnoću da će se ugojiti.

 

Hrana ispred televizora je uvek loša idejafoto: Just Life/Shutterstock

I ranija istraživanja pokazala su da ove dve sitne promene – okretanje domaćoj kuhinji i izbegavanje televizije tokom obroka – značajno utiču na to hoćemo li smršati, odnosno ugojiti se. Uz uključen televizor nismo fokusirani na hranu, niti čujemo sebe kako žvaćemo, a sve to zajedno dovodi do prejedanja.


Kada je reč o domaćim jelima, uz njih unosimo manje kalorija, masnoće, dodatih šećera i, generalno, hranimo se zdravije, pa je ona uvek bolji izbor od bilo čega kupovnog, naročito kada je reč o brzoj hrani.

 

BONUS VIDEO

Šta je lavlja dijeta?