zbogom gladovanju

Ovo je najbolji (do)ručak za mršavljenje: Ima samo 280 kalorija, posle njega dugo niste gladni, a ne treba vam meso

Možete da poslužite ovo niskokalorično jelo bilo kada u toku dana, a posebno će vam značiti za jači doručak ili ručak jer ćete tokom dana imati više energije, a pružiće vam duži osećaj sitosti.

Izdašno jelo s jajima i povrćem koje vam može pomoći da mršavite siti i zdravifoto: Let Geo Create/Shutterstock

Kada je reč o ishrani za mršavljenje, jasno je da je ključ raznovrstan i uravnotežen jelovnik, a jedna od namirnica koje će vam preporučiti svi lekari i nutricionisti su jaja.


Ova namirnica je prava riznica hranljivih materija, na prvom mestu proteina, a više naučnih istraživanja pokazalo je da su jaja odličan saveznik pri mršavljenju, zbog čega se ona često jedu za doručak na dijeti.


Međutim, jaja su i tek kako praktična namirnica koju možemo koristiti i prilikom pripreme ručka, a jedan od odličnih načina da se zasitite na zdrav način dok pokušavate da se rešite viška kilograma jeste – fritata!

Women's Health nudi jedan fenomenalan recept za fritatu sa šparglom, koja po porciji pruža:

 

  • 280 kalorija
  • 20,5 g masti (od toga 7g zasićenih)
  • 19 g proteina
  • 7 g ugljenih hidrata
  • 2 g šećera (bez dodatih!)
  • 2 g vlakana
  • 438 mg natrijuma

 

Jaja se često preporučuju kao vrlo poželjna namirnica na dijetifoto: Shutterstock/lovemydesigns

Uz to je vrlo ukusno jelo, a odavno je poznato i da posle jaja dugo nismo gladni, pa je to odlično rešenje ako ste skloni napadima gladi i okretanju nezdravim grickalicama.


Fritata sa šparglom


Sastojci:

 

  • 1,5 kašičica maslinovog ulja
  • 450 g špargle
  • so i biber po ukusu
  • veza mladog luka (4 luka)
  • 8 jaja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 100 g peršuna
  • 60 grama grijer ili drugog tvrdog sira
  • mešana zelena salata za serviranje


Priprema

  1. Zagrejte rernu na 220 stepeni.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, na srednjoj temperaturi, pa dodajte sitno seckanu i očišćenu šparglu, začinjenu solju i biberom. Ostavite da se krčka oko dva minuta.
  3. Potom odvojte žumanca od belanaca, i umutite belanca odvojeno, pa ih ubacite u tiganj i mešajte oko jedan minut. Sklonite s vatre.
  4. U međuvremenu u činiji pomešajte žumanca, kiselu pavlaku, senf i po ukusu so i biber. Dodajte sitno seckan mladi luk, peršun i rendani sir.
  5. Sve promešajte, pa ubacite u tiganj, na propržena belanca sa šparglom, i pržite dok ivice ne počnu da se stežu, a potom prebacite u rernu.
  6. Pecite 8-10 minuta, pa služite uz zelenu salatu.

BONUS VIDEO

Stručnjaci otkrivaju šta da jedete, a da ostanete zdravi