duh praznika

Ukusna poput ruske i mimoze, a 100 puta zdravija: Posna & kremasta, ova salata je omiljeni izbor za svaku slavsku trpezu

Njena kremasta tekstura i atraktivan izgled osvojiće sve prisutne!

Najlepša posna salata za slavefoto: Foodio/Shutterstock

Praznici i slave donose radost okupljanja uz bogate trpeze, a salate su nezaobilazan deo svakog stola.

 

Dok su ruska i mimoza omiljeni klasici, donosimo recept za salatu koja je kremasta, lagana i osvežavajuća, a idealna je za posne slave.

 

Ova salata je ne samo manje masna, već se priprema od jednostavnih sastojaka i u većim količinama, savršena za posluženje velikog broja gostiju.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg barenog krompira
  • 500 g kuvanog graška
  • 500 g šargarepe (kuvane i iseckane na kockice)
  • 300 g cvekle (pečene ili barene, iseckane na kockice)
  • 6 kiselih krastavaca (sitno seckanih)
  • 300 g kuvanog kukuruza
  • 300 g posnog majoneza
  • 200 g biljne pavlake za kuvanje
  • Sok od jednog limuna
  • 4 kašike tahinija (susamove paste)
  • So i biber po ukusu
  • Svež kopar ili peršun za dekoraciju

 

Priprema:

 

  1. Bareni krompir izgnječite dok ne postane glatka kaša. Dodajte tahini, limunov sok i malo soli, pa dobro izmešajte da dobijete kremastu bazu.
  2. U velikoj posudi sjedinite grašak, šargarepu, cveklu, krastavce i kukuruz.
  3. Postepeno dodajte krompir u povrće, lagano mešajući kako bi se svi sastojci povezali.
  4. Umutite posni majonez i biljnu pavlaku, pa ih dodajte u smesu. Sve lagano izmešajte, dodajte biber i po potrebi još soli.
  5. Salatu oblikujte na velikom tanjiru ili u činiji, ukrasite svežim koprom ili peršunom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?