Ako želite da probate nešto novo prilikom pripreme svečanog ručka, obavezno probajte brzu slanu tortu sa sirom, jogurtom i sardinama. Pravi se brzo, a ukus joj je fenomenalan. Uz to, ima mnogo slojeva, pa je savršen izbor za svečane prilike.
Ako obožavate slatke torte, teško da možete da odolite njihovim slanim varijantama, koje su s razlogom zvezde slavskih trpeza. Kremaste, kombinacija zanimljivih ukusa i, što je posebno važno kada imate mnogo posle u pripremi gozbe, prave se očas posla!
Slane torte su nezaobilazne tokom sezone slava i velikih praznika i postoji mnogo načina da njima obogatite svoj praznični jelovnik, a danas vam predstavljamo jednostavan recept sa feta sirom i sardinama.
Sastojci:
- 400 g krompira
- 1 kesica želatina
- 150 g sardine
- 4 kuvana jajeta
- 150 g šargarepe
- 150 g feta sira
- 130 g kiselih krastavčića
- 170 ml grčkog jogurta
- 6 kašika vode
- 8-10 maslina
- mirođija ili peršun po ukusu
- so i biber po želji
Priprema
- Razmutite želatin u vodi, pa ostavite da se stegne. Potom ga rastopite, ali vodite računa da ne proključa.
- Izmrvite 50 g feta sira, pa ga pomešajte s jogurtom, dodajte so i biber, pa u to sipajte otopljen želatin, dobro promešajte i stavite u frižider.
- Kuvanim jajima odvojte belanca od žumanaca, pa izrendajte belanca i dodajte im jednu kašiku fila od sira (iz frižidera, po potrebi i više), dobro promešajte.
- Obložite kalup providnom folijom, pa utisnite rendana belanca sjedinjenja s malo fila. Preko toga izrendajte šargarepu, pa poređajte sitno seckana žumanca. Zatim preko sipajte malo fila od sira.
- Sitno iseckajte sardine, pa poređajte i nju, pa preko nanesite još jedan sloj fila od sira. Poravajte, pa preko stavite deo rendanog kuvanog krompira, pa još malo fila od sira, pa rendane kisele krastavce.
- Ponovo stavite fil od sira, pa rendani krompir i opet deo sa sirom. Sve pokrijte i stavite u frižider na nekoliko sati.
- Kad izvadite slanu tortu, preklopite je tacnom i okrenite naopako. Isecite tortu na kocke, a potom izrendajte preostala dva žumance i pospite je njima.
- Preostalih 100 g sira izdrobite i pomešajte sa začinskim biljem po ukusu i namažite na tortu ili oblikujte kuglice i ređajte poreko rendanih žumanaca za lepši izgled.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?