Ako želite "jači" uvod u slavski ručak, obavezno probajte recept od tikvica i sira koji će oduševiti vaše goste, a priprema se vrlo brzo i jednostavno.
Tikvice spadaju u najpraktičnije namirnice jer možemo da ih koristimo i u slanim i u slatkim receptima, a posebno su zahvalne kada treba da zamene meso u raznim jelima.
Jedan od načina da ih iskoristite jeste da napravite štapić-pljeskavice koje možete služiti u okviru predjela na slavskoj trpezi, ukoliko želite da malo "pojačate" lagane zalogaje i pružite svojim gostima nešto drugačije.
Recept je jednostavan, priprema brza, a ukus – fantastičan!
Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 šargarepa
- 2 jajeta
- 100 g kačkavalja
- peršun
- 1 krompir
- mleveni biber
- 1 čen belog luka
- slatka paprika
- začinsko bilje po ukusu
- 2 kašike brašna
- 4 kašike ovsenih pahuljica
- maslinovo ulje
- so po ukusu
Priprema
- Oljuštite i izrendajte tikvicu, pa je posolite i stavite u cediljku iznad duboke posude da pusti višak vode.
- Izrendajte šargarepu, pa je pomešajte s tikvicom, koju ste dodatno procedili i rukama. Dodajte jaja, rendani kačkavalj, sitno seckan peršun i izrendan krompir.
- Na to izrendajte beli luk, dodajte malo soli, biber, začinsko bilje, slatku papriku, pa sve promešajte varjačom.
- Potom ubacite ovsene pahuljice i promešajte. Ostavite na 10 minuta.
- U međuvremenu sipajte brašno u jedan plitak tanjir i podmažite maslinovim uljem tiganj.
- Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo smese i oblikujte u štapiće (ili po želji), uvaljajte to u brašno, pa spustite u zagrejano ulje i pržite. Posle nekoliko minuta okrenite i pržite još malo.
Pogledajte kako se prave štapići od tikvica.
BONUS VIDEO
Komšiluk S01EP42
( Glossy, T.S.R. )