čik im odolite!

Štapići od tikvica kao dodatak slavskoj trpezi: Ideja za brzo predjelo bez grama mesa

Ako želite "jači" uvod u slavski ručak, obavezno probajte recept od tikvica i sira koji će oduševiti vaše goste, a priprema se vrlo brzo i jednostavno.

Štapić-pljeskavice od tikvicafoto: Rezept zeit/YouTube Printscreen

Tikvice spadaju u najpraktičnije namirnice jer možemo da ih koristimo i u slanim i u slatkim receptima, a posebno su zahvalne kada treba da zamene meso u raznim jelima.

 

Jedan od načina da ih iskoristite jeste da napravite štapić-pljeskavice koje možete služiti u okviru predjela na slavskoj trpezi, ukoliko želite da malo "pojačate" lagane zalogaje i pružite svojim gostima nešto drugačije.

 

Recept je jednostavan, priprema brza, a ukus – fantastičan!

Sastojci:

 

  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 2 jajeta
  • 100 g kačkavalja
  • peršun
  • 1 krompir
  • mleveni biber
  • 1 čen belog luka
  • slatka paprika
  • začinsko bilje po ukusu
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • maslinovo ulje
  • so po ukusu

 

Štapići od tikvicafoto: Rezept zeit/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Oljuštite i izrendajte tikvicu, pa je posolite i stavite u cediljku iznad duboke posude da pusti višak vode.
  2. Izrendajte šargarepu, pa je pomešajte s tikvicom, koju ste dodatno procedili i rukama. Dodajte jaja, rendani kačkavalj, sitno seckan peršun i izrendan krompir.
  3. Na to izrendajte beli luk, dodajte malo soli, biber, začinsko bilje, slatku papriku, pa sve promešajte varjačom.
  4. Potom ubacite ovsene pahuljice i promešajte. Ostavite na 10 minuta.
  5. U međuvremenu sipajte brašno u jedan plitak tanjir i podmažite maslinovim uljem tiganj.
  6. Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo smese i oblikujte u štapiće (ili po želji), uvaljajte to u brašno, pa spustite u zagrejano ulje i pržite. Posle nekoliko minuta okrenite i pržite još malo.

Pogledajte kako se prave štapići od tikvica.

 

BONUS VIDEO

Komšiluk S01EP42