Idealni su za sve prilike, a posebno za dane kada želite da vaša trpeza odiše bogatstvom i elegancijom.
Slavske trpeze nezamislive su bez raznovrsnih kolača, a svaki domaćin teži da goste iznenadi nečim posebnim.
Ipak, priprema više vrsta poslastica može biti vremenski zahtevna, pa je praktično imati univerzalan recept koji štedi vreme, a daje fantastičan rezultat.
Ova jednostavna posna smesa omogućava da sa minimalno truda napravite tri potpuno različita kolača, koji su podjednako ukusni i kremasti.
Osnovna smesa
Sastojci:
- 400 g posnog mlevenog keksa
- 200 g šećera u prahu
- 4 kašike kakao praha
- 150 g posnog margarina (omekšanog)
- 150 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili kokosovo)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema osnovne smese:
- U velikoj posudi pomešajte mleveni keks, šećer u prahu i kakao prah.
- Dodajte omekšani margarin i biljno mleko, pa sve sjedinite dok ne dobijete glatku, kompaktnu smesu.
- Podelite smesu na tri jednaka dela za pripremu različitih kolača.
1. Čokoladne kuglice sa kokosom
Dodatni sastojci:
- 100 g kokosa za valjanje
- 50 g sitno seckanih suvih kajsija (po želji)
Priprema:
- Od prvog dela smese oblikujte kuglice veličine oraha.
- Uvaljajte svaku kuglicu u kokos.
- Po želji, u svaku kuglicu možete ubaciti komadić suve kajsije.
- Ostavite kuglice u frižideru da se stegnu pre posluživanja.
2. Kremaste kocke sa orasima
Dodatni sastojci:
- 100 g mlevenih oraha
- 50 ml biljnog mleka
- Glazura: 100 g posne čokolade i 2 kašike ulja
Priprema:
- Drugi deo smese pomešajte sa mlevenim orasima i po potrebi dodajte malo mleka da masa bude glatka.
- Smesu utisnite u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje, poravnajte površinu.
- Otopite posnu čokoladu sa uljem i prelijte preko smese.
- Ostavite kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga secite na kocke.
3. Rolat sa keksom i džemom
Dodatni sastojci:
- 3 kašike posnog džema (šljiva, kajsija ili malina)
- 50 g mlevenih lešnika (za posipanje)
Priprema:
- Treći deo smese razvaljajte na papiru za pečenje u oblik pravougaonika.
- Premažite džemom po celoj površini.
- Uz pomoć papira pažljivo uvijte smesu u rolat.
- Rolat uvaljajte u mlevene lešnike, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru da se stegne.
- Seckajte na šnite pre posluživanja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Poslastica iz najluđih snova