čik joj odolite!

Carigradska oblanda u 3 koraka: Kremasti fil koji svima uspeva pravi se za svega nekoliko minuta

Ako želite da upotpunite svoju slavsku trpezu oblandama, obavezno probajte ovaj jednostavan recept.

Brze oblande sa kremastim filom od belanaca možete ukrasiti bobičastim voćemfoto: Micaela Fiorellini/Shutterstock

Oblande spadaju u omiljene kolače koje su pravile naše bake, a iako su nam danas dostupni razni recepti za đakonije iz celog sveta, hrskave kore napunjene kremastim filom ne gube popularnost.

 

Ovo je ujedno i najbrži način da dobijete domaći dezert, a postoji mnogo varijanti koje možete koristiti u različitim prilikama. Ako su vam potrebni vrlo slatki zalogaji, carigradska oblanda je odličan izbor.


Sastojci:

 

  • 5 listova oblande
  • 8 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 3 kašike meda
  • sok i rendana kora od jednog limuna
  • 150 g mlevenih oraha


Priprema

 

  1. Umutite belanca sa šećerom, pa skuvajte na pari, a kad počne da se zgušnjava dodajte sok i koru limuna i med.
  2. Kad bude zgusnuto i blago lepljivo, sklonite s ringle i umešajte orahe.
  3. Dok je fil još topao, mažite na oblande.

Što se tiče dekoracije, možete posuti ovaj dezert bobičastim voćem ili ga namazati šlagom. Kad se stegne, secite na kocke ili trouglove.

 

BONUS VIDEO

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine