slatki oblačić na tanjiru

Tiramisu s kestenom gotov za 20 minuta: Kremasta torta s piškotama idealna za svaku priliku (RECEPT)

  Tiramisu je nadaleko poznata italijanska poslastica koja oduševljava svojom jednostavnošću i savršeno kremastim ukusom, a ako mu dodate kesten pire, dobićete još puniji i lepši ukus.

Kremasti tiramisu od piškota i kesten pirea za jesenje svečanosti ili samo kafu posle ručkafoto: stockcreations/Shutterstock

Tiramisu, poslastica koja spada u dragulje italijanske kuhinje, zvanično je jedne od najboljih na svetu, veoma je popularan, a njegovo ime znači "pokupi me" ili "razveseli me".

 

Postoji mnogo različitih recepata za domaći tiramisu, slatkiš od piškota koji je poznat po tome što se pravi brzo i jednostavno, a jedna od jesenjih opcija je tiramisu sa kesten pireom.

 

On će ovom dezertu dati i kremastu teksturu i fenomenalan ukus karakterističan za jesenju kuhinju, a ova torta pravi se očas posla.

Sastojci:

 

  • pakovanje piškota
  • 200 g kesten pirea
  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml crne kafe (jače)
  • 400 g maskarpone sira
  • 5 kašika ruma ili amareto likera
  • kakao


Priprema

  1. Pireu od kestena dodajte 100 ml slatke pavlake, pa mutite mikserom ili sve zajedno umutite u blenderu, dok ne dobijete glatku i kompaktnu smesu.
  2. Preostalih 200 ml slatke pavlake iskoristite da napravite šlag.
  3. U jednoj posudi pomešajte šećer u prahu i maskarpone sir, pa umutite mikserom, a potom dodajte kesten pire i mutite još malo. Na kraju, kašikom malo po malo dodajte šlag i mešajte dok se ne sjedini.
  4. U manjoj činiji pomešajte jaču crnu skuvanu kafu i rum ili liker.
  5. Po kalupu poređajte piškote koje ste kratko umočili u ovu mešavinu kafe i alkoholnog pića, pa preko namažite polovinu pripremljenog fila. Zatim opet ređajte umočene piškote, pa novi sloj fila.
  6. Na kraju pospite kakao prahom i stavite u frižider da se stegne.

 

BONUS VIDEO

Trik s kestenom