bez rerne

Sitni kolači za slavu: Čokoladne bombice koje se tope u ustima, gotove u nekoliko poteza

Budući da se ove lagane, slatke bombice prave od mlevenog keksa i oraha, nije vam potrebna rerna, a sve će biti gotovo očas posla.

Slatke bombice od keksa i oraha prelivene čokoladomfoto: Simages.com/Shutterstock

Sitni kolači su neizostavno slatko posluženje posle slavskog ručka, a postoji mnogo načina da ih napravite brzo i lako.

 

Obično pripremamo kuglice od mlevenog keksa, a uz pravu količinu sastojaka one mogu biti glavna zvezda svečane trpeze.

 

Sastojci:

 

  • 150 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade
  • 30 g šećera
  • 1 kašika vode
  • 2 kašike ruma
  • 2 kašike pavlake za kuvanje


Za glazuru:

 

  • 150 g čokolade
  • 2 kašike ulja


Priprema

  1. Pomešajte u šerpici maslac, vodu, šećer i čokoladu i mešajte na tihoj vatri dok se ne čokolada i maslac ne otope i sve se lepo ne sjedini.
  2. Dodajte pavlaku za kuvanje, pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Stavite u frižider na sat vremena, pa nauljenim rukama oblikujte loptice, ređajte po tacni i vratite u frižider.
  4. Otopite čokoladu s uljem na pari, pa sačekajte da se malo prohladi
  5. Umačite jednu po jednu kuglicu, pa ređajte da se ocede.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?