vredi probati

Pronašli smo ribu koja nema jak miris – zdrava je, ukusna & idealno rešenje za posnu slavsku trpezu!

Jednom kada je budete probali, spremaćete je non-stop.

Tilapija je riba koja nema jak mirisfoto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Jedna od retkih riba koja nema jak, prepoznatljiv miris prilikom pripreme je tilapija.

 

Ova riba ima neutralan ukus i gotovo se ne oseća dok se priprema, zbog čega je savršena opcija za sve one koji vole ribu, ali izbegavaju njen intenzivan miris.

 

Tilapija dolazi iz slatkih voda i poznata je po blagom ukusu, sočnom mesu i gotovo univerzalnoj primeni u kulinarstvu.

 

Kako pripremiti tilapiju da bude najukusnija?

 

Tilapija je zahvalna riba jer se može pripremiti na različite načine – pečena, grilovana, pržena ili kuvana. Evo jednog jednostavnog, a efektivnog recepta za pečenu tilapiju s limunom i začinskim biljem koji će joj dati bogat, ali suptilan ukus.

 

Recept za pečenu tilapiju s limunom i začinskim biljem

 

Sastojci:

  • 4 fileta sveže tilapije
  • 2-3 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od jednog limuna (ili po ukusu)
  • Rendana korica od jednog limuna (opciono, za jači citrusni ukus)
  • Sveži peršun ili majčina dušica (sitno iseckana, po ukusu)
  • So i biber po ukusu
  • Parče maslaca (opciono, za dodatnu sočnost)

 

Priprema:

  1. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, beli luk, limunov sok, malo rendane limunove korice, iseckani peršun ili majčinu dušicu, so i biber.
  2. Filete tilapije stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte ih mešavinom začina i ravnomerno rasporedite po površini ribe. Ako želite dodatnu sočnost, na svaki filet stavite parče maslaca.
  3. Zagrejte rernu na 200 °C. Pecite tilapiju 10-12 minuta ili dok meso ne postane belo i lako se odvaja viljuškom.
  4. Pečenu tilapiju poslužite s dodatnim limunom za osvežavajući ukus. Idealan prilog su kuvani krompir s maslinovim uljem, pirinač, ili sezonska salata.

Saveti za bolji ukus:

 

  1. Ostavite ribu u začinima 15 minuta pre pečenja da meso upije arome.
  2. Paradajz, paprike ili špargle mogu se peći uz tilapiju, dajući dodatne slojeve ukusa.

Tilapija, zahvaljujući svom neutralnom mirisu i laganom ukusu, u ovom receptu dobija bogatu aromu koja neće biti previše jaka, već će naglasiti sočnost ribe.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak