tako kremasta!

Doručak ili večera s palentom za mršavljenje: Dugo vas drži sitima, ima fenomenalan ukus, a puno je proteina i vitamina

Niskokalorična palenta s poširanim jajima i pečurkama je jelo koje se sprema brzo i lako, a garantuje da ćete dugo ostati siti. Uz to, obiluje hranljivim materijama i ima fantastičan ukus!

Palenta s poširanim jajima i šampinjonima za doručak ili večeru punu hraniljivih materija (ILUSTRACIJA)foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Palenta je jedno od onih jela s kojima nema greške – uživajte u njoj za doručak i bićete siti i brzo i dugo, a nećete morati dugo da stojite u kuhinji.


Međutim, ako želite da svoj niskokalorični doručak (ili večeru) učinite još ukusnijim i obogatite ga proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, možete dodati još nekoliko sastojaka.


Budući da je palenta puna vlakana, ona je iznenađujuće korisna kada pokušavamo da smršamo, a uz to je niskomasna i niskokalorična, pa ne čudi velika popularnost takozvane palenta dijete proteklih godina.

Palenta s poširanim jajima i pečurkama
 

Sastojci:

 

 

  • 2 šolje palente
  • 8 šolja vode
  • 1/2 šolje rendanog kačkavalja
  • 4 jajeta
  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 1/2 šolje maslina
  • 1 šolja peršuna
  • 1/2 šolje origana
  • 1/2 šolje majčine dušice
  • so i biber po ukusu
  • 10-15 pečuraka


Priprema

 

  1. Za pesto. Da biste napravili ukusnu i nešto drugačiju varijantu pesto sosa za ovo jelo, pomešajte masline sa svežim peršunom, origanom i majčinom dušicom u jednoj činiji, pa nalijte maslinovo ulje i dodajte so i biber. Mešajte dok se fino ne sjedini, pa klonite na stranu.
  2. Za palentu. Zagrejte vodu u šerpi, pa kad proključa, sklonite s vatre, umešajte palentu i kuvajte na niskoj temperaturi oko 20 minuta, dok se lepo ne zgusne i ne dobije zadovoljavajuću teksturu. Sklonite s ringle, pa dodajte rendani sir i so i biber prema ukusu. Pokrijte i sklonite na stranu.
  3. Za poširana jaja. Zagrejte u šerpici vodu, pa kad proključa sipajte siirće i smanjite na tihu vatru. Promešajte tako da se napravi vrtlog, pa u njega spustite prethodno razbijena jaja. Gurajte belance prema žumancetu da se ne raspadne, već da se obmota oko njega. Posle 3-4 minuta (u zavisnosti od toga koliko želite da vam žumance bude tvrdo kuvano), šupkom kašikom vadite jaja i spuštajte ih u posudu s hladnom vodom. Tu ih držite kratko, pa odmah sklonite na suvo.
  4. Za pečurke. Dobro operite šampinjone, pa ih isecite na tanke listove. Dinstajte u blago podmazanom tiganju nekoliko minuta.
  5. Serviranje palente s pesto sosom i poširanim jajima. Potom sipajte palentu u tanjire, preko poređajte pečurke, pa jaja, i na kraju prelijte pesto sosom.

BONUS VIDEO

Svinjske krmenadle sa jabukama i palentom