hit prizor

Čarls i Kamila popili narkotično piće, pa se veselili plesu obnaženih muškaraca: Fotke kraljevskog para nasmejale svet

Do sada nismo imali prilike da ih vidimo u ovom izdanju.

Kralj Čarls posetio je Samoufoto: Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tokom svoje prve zvanične posete Samoi, kralj Čarls III prisustvovao je tradicionalnoj ceremoniji u kojoj je, kao deo lokalnih običaja, pio napitak poznat kao "ava", napravljen od korena biljke kava.

 

U prostranom drvenom paviljonu kralj je sedeo pored kraljice Kamile, obučen u elegantno safari odelo, dok su ih posmatrali starosedeoci Samoe, uključujući lokalne vođe i dostojanstvenike.

 

Ceremonija koja je održana u "Nacionalnom univerzitetu" Samoe, bila je prigodno dekorisana elementima polinežanske kulture.

 

Ava je blago narkotični napitak napravljen od korena biljke kava i igra važnu ulogu u pacifičkim društvima, a često se koristi u ceremonijalnim prilikama.

 

Kava je prvo nošena po šatoru kako bi bila pripremljena, a tradicionalno su je pripremile članice plemena, uključujući ćerku lokalnog poglavice.

 

Nakon što je napitak pripremljen i filtriran kroz sito od osušene kore drveta, kralju je predstavljen u čaši napravljenoj od polovine kokosovog oraha. Pre nego što je podigao čašu i otpijeo prvi gutljaj, kralj je izgovorio:

 

– Neka Bog blagoslovi ovu avu.

 

Kralj Čarls ispoštovao je samoansku kulturu i običaje FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Uoči same ceremonije pozdravio se sa tamošnjim stanovištvom FOTO: Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia
On i kraljica Kamila odgledali su performans samoanskih plesača FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Kralj je popio tradicionalno samoansko piće kavu FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Mnogi kažu da zbog svog blago narkotičkog sastava ima umirujuća dejstva FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kralj Čarls je tokom ove ceremonije pokazao izuzetno poštovanje prema lokalnim običajima. Nosio je posebno izrađeno odelo po uzoru na tradicionalni samoanski stil, što je dodatno osnažilo simboliku i poštovanje prema kulturi ovog naroda.

 

U znak časti, kralj je dobio titulu "Tui Taumeasina", što znači "visoki poglavica". Ovo je veliki znak poštovanja, a ceremonija ga je simbolično povezala sa narodom i zemljom Samoe.

 

Tokom posete, kralj i kraljica su primili brojne darove od lokalnog stanovništva, uključujući pletene prostirke, vence od osušenih plodova pandana i pečenu svinju.

 

Na kraju ceremonije, kralj je, u skladu sa običajima, sipao nekoliko kapi napitka na zemlju kao žrtvu bogovima, pre nego što je popio iz kokosove čaše. Ovaj gest simbolizuje jedinstvo sa prirodom i lokalnim duhovnim verovanjima.

 

Šta je "ava" i koja dejstva ima?

 

Ava je tradicionalno samoansko pićefoto: Chris Jackson/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ava se stotinama godina koristila kao ceremonijalno piće na pacifičkim ostrvima. Neki ljudi kažu da su njegovi efekti slični alkoholu.

 

Koreni se žvaću ili melju u kašu i dodaju u hladnu vodu. Dobijeni gusti napitak, koji se poredi sa društvenim ekvivalentom vina u Francuskoj, nudi se gostima i uglednicima koji posećuju pacifička ostrva.

 

Pored svoje ceremonijalne upotrebe, kava je najpoznatija po svojim opuštajućim kvalitetima.

 

Kava se kaže da podiže raspoloženje, blagostanje i zadovoljstvo i stvara osećaj opuštenosti. Nekoliko studija je otkrilo da kava može biti korisna u lečenju anksioznosti, nesanice i srodnih nervnih poremećaja, kako piše Mount Sinai platforma.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?