vredi pročitati

Ovo je jedini pas na svetu koji ne laje – i biće vam najodaniji ljubimac kog možete imati!

Ova posebna sorta privlači pažnju upravo zbog svoje neobičnosti u svetu pasa.

foto: Pinterest / Printscreen / justjenny314

Mnogi ljudi, naročito oni koji žive u stanovima ili mirnim susedstvima, često tragaju za psom koji ne pravi mnogo buke.

 

Traže ljubimca koji može biti tih, ali i dalje pokazivati karakter i prisutnost.

 

Iako većina pasa komunicira kroz lavež, postoji jedna jedinstvena rasa koja ne laje - basenji.

 

Basenji je poznat kao "pas koji ne laje", ali to ne znači da je potpuno nem. Iako ne proizvodi klasičan lavež, basenji ispušta specifične zvukove nalik na jodlovanje, cviljenje, režanje i čak ponekad zvukove slične plaču.

 

Njegova vokalizacija je veoma karakteristična i jedinstvena, i često se opisuje kao "baroo". Ovi zvukovi su deo njegove prirode i često mogu biti glasni, pa iako nećete čuti klasično lajanje, basenji može napraviti sasvim dovoljno buke da privuče pažnju.

 

Interesantno je da je razlog za ovu neobičnost fiziološki – basenji ima neobično oblikovane glasne žice koje ne dozvoljavaju klasičan lavež, ali omogućavaju različite zvukove.

 

Ipak, osim ove specifične osobine, basenji je i po mnogim drugim karakteristikama veoma zanimljiva rasa. Poznat je po svom elegantnom, atletskom stasu i kratkom, sjajnom krznu koje podseća na srneću dlaku.

 

Veoma je čist, gotovo nalik mački – često liže svoju dlaku i ne oseća se neprijatan miris karakterističan za mnoge druge pse. Ova rasa se minimalno linja, što je idealno za ljude koji pate od alergija ili jednostavno ne žele mnogo dlaka po stanu.

 

Basenji je pas koji voli aktivnost i ima puno energije, pa je idealan za ljude koji mogu da mu obezbede redovne šetnje i fizičku stimulaciju. Oni su veoma inteligentni i nezavisni, što ih čini pomalo tvrdoglavim u procesu treninga.

 

Iako vole svoje vlasnike, basenji je poznat po tome da često pokazuje svoju samostalnost i sklonost ka istraživanju. Zbog te prirodne znatiželje, važno je osigurati dvorište ili prostor u kojem boravi, jer mogu biti skloni bežanju.

 

Što se tiče temperamenta, basenji je vrlo odan i pažljiv pas, ali može biti rezervisan prema strancima. Zbog svoje mirne naravi, može se činiti distanciranim, ali sa vlasnicima sa kojima razvije vezu, postaje pravi prijatelj.

 

Ponekad se ponašaju pomalo aristokratski, sa dostojanstvenim držanjem i specifičnim hodom koji podseća na elegantne pokrete mačke.

 

Kada je reč o zdravlju, basenji je generalno dugovečan i zdrava rasa, sa prosečnim životnim vekom od 12 do 14 godina. Međutim, kao i mnoge rase, može biti podložan određenim genetskim poremećajima kao što su Fanconi sindrom (problemi sa bubrezima) i progresivna atrofija retine (problemi sa vidom). Stoga je važno nabaviti psa od odgovornog uzgajivača koji testira svoje pse na ove poremećaje.

 

Zaključak bi mogao biti da je basenji idealan za ljude koji traže tihog, ali aktivnog psa. Njegova nezavisna priroda, neobični zvuci i posebna ličnost čine ga zaista posebnim ljubimcem.

 

Ako imate dovoljno prostora i vremena da se posvetite ovoj jedinstvenoj rasi, basenji će vam pružiti mnogo ljubavi i zadovoljstva bez klasične buke koju obično povezujemo sa psima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ovo je jedini sertifikovani pas vodič za slepe ljude u Srbiji