važni saveti

Ne valja da ga stavite ni mnogo rano, ali ni mnogo kasno: Kada je idealno vreme da se stavi kupus za kiseljenje?

Domaćice već uveliko spremaju zimnicu, a kiseli kupus je obično poslednji na toj listi 

Kiseli kupus se pravi na jesen, ali kada tačno?foto: Creative Family/Shutterstock

Kada je pripremanje zimnicu u pitanju veoma je važno da imate proveren recept po kojem je stavljate, ali kada je kupus u pitanju ono o čemu najviše morate da vodite računa jeste kada ćete ga staviti da se kiseli.

 

Kiseli kupus je odlična salata tokom zimskih dana, a takođe je bogat brojnim vitamnima i mineralima. Naravno, ne treba zaboraviti ni na to da je on pun probiotika, koji su odlični borci protiv loših bakterija u crevima.

 

Da bi vam uspeo kiseli kupus i bio dobar sve do kraja zime morate da znate jednu važnu stvar. Ako ga stavite rano, dok su napolju još uvek topli dani i noći, vrlo brzo ćete imati kiseo kupus. Ipak, to koliko je dobro toliko i nije, jer će se onda brzo i pokvariti. 

Ako ga pak stavite kasno, nećete moći da uživate u njemu onda kada treba, od novembra do marta. 

 

Dakle, kada je onda idealno vreme da se stavi kupus u buriće kako bi se ukiselio?

 

Idealno vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra, jer kasne sorte kupusa sadrže više prirodnih šećera, koji pomažu u fermentaciji. 

 

KISELI KUPUS JE NAJBOLJE STAVITI SREDINOM OKTOBRA foto: New Africa/Shutterstock

Ipak, ako su u to vreme još uvek topli dani treba sačekati oko dve nedelje dok temperature malo ne padnu. Sam proces fermentacije obično traje do četiri nedelje, što znači da ćete već u decembru moći da uživate u sočnom, ukusnom i superzdravom kiselom kupusu!

 

Kad se ukiseli treba samo povremeno proveriti da li se stvara takozvani cvet. U tom slučaju dodajte vinobran i on će sprečiti dalje kvarenje kupusa.

 

Bonus video:

Recept za prave sremačke salčiće