Domaćice već uveliko spremaju zimnicu, a kiseli kupus je obično poslednji na toj listi
Kada je pripremanje zimnicu u pitanju veoma je važno da imate proveren recept po kojem je stavljate, ali kada je kupus u pitanju ono o čemu najviše morate da vodite računa jeste kada ćete ga staviti da se kiseli.
Kiseli kupus je odlična salata tokom zimskih dana, a takođe je bogat brojnim vitamnima i mineralima. Naravno, ne treba zaboraviti ni na to da je on pun probiotika, koji su odlični borci protiv loših bakterija u crevima.
Da bi vam uspeo kiseli kupus i bio dobar sve do kraja zime morate da znate jednu važnu stvar. Ako ga stavite rano, dok su napolju još uvek topli dani i noći, vrlo brzo ćete imati kiseo kupus. Ipak, to koliko je dobro toliko i nije, jer će se onda brzo i pokvariti.
Ako ga pak stavite kasno, nećete moći da uživate u njemu onda kada treba, od novembra do marta.
Dakle, kada je onda idealno vreme da se stavi kupus u buriće kako bi se ukiselio?
Idealno vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra, jer kasne sorte kupusa sadrže više prirodnih šećera, koji pomažu u fermentaciji.
Ipak, ako su u to vreme još uvek topli dani treba sačekati oko dve nedelje dok temperature malo ne padnu. Sam proces fermentacije obično traje do četiri nedelje, što znači da ćete već u decembru moći da uživate u sočnom, ukusnom i superzdravom kiselom kupusu!
Kad se ukiseli treba samo povremeno proveriti da li se stvara takozvani cvet. U tom slučaju dodajte vinobran i on će sprečiti dalje kvarenje kupusa.
Bonus video:
Recept za prave sremačke salčiće