recept iz snova

Za najfiniji hleb, pecivo & uštipke: Kako napraviti mekano i vazdušasto testo bez kvasca, brašna i jaja?

Em zdravo, em ukusno.

Priprema je jednostavna i brzafoto: V Dragana/shutterstock

Mnogi ljudi misle da su kvasac, brašno i jaja neophodni za pripremu ukusnog hleba i peciva.

 

Međutim, postoje alternative koje mogu stvoriti sjajno testo, mekano i vazdušasto, bez ovih sastojaka.

 

U nastavku teksta saznajte o čemu je reč.

 

Sastojci

 

  • Alternativna brašna: Umesto pšeničnog brašna, možete koristiti brašna poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Ova brašna su bogata vlaknima i nutrijentima.
  • Praškasti zaslađivači: Koristite prirodne zaslađivače kao što su javorov sirup ili agavin sirup, koji dodaju slatkoću i vlagu.
  • Tečnost: Umesto jaja, za vezivanje testa možete koristiti pire od banana, jabuka ili čak jogurt (biljni jogurt za veganske opcije).
  • Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Ovi sastojci pomažu da testo naraste, stvarajući vazdušaste strukture.

 

Ovo je zdrav i ukusan način pripremefoto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Priprema

 

  1. Mešanje sastojaka: U velikoj posudi pomešajte alternativna brašna sa praškom za pecivo i zaslađivačem. Dodajte pire od voća ili jogurt i postupno dodajte tečnost dok ne dobijete glatku smesu.
  2. Odmaranje testa: Ostavite testo da odstoji 10-15 minuta. Ovo omogućava brašnu da upije tečnost, čime se dobija mekša tekstura.
  3. Oblikovanje: Oblikujte testo prema želji. Možete napraviti lepinje, kiflice ili čak pogače.
  4. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, obično 20-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i ne budu čvrste na dodir.

 

Saveti

 

  • Dodaci: U testo možete dodati razne začine, semenke ili suvo voće kako biste obogatili ukus.
  • Čuvanje: Ova peciva se najbolje konzumiraju sveža, ali ih možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?