tako šik

Ako vam se ne dopadaju mokasine, ovo su cipele za vas: U Srbiji se prodaju i za 2.800 dinara, a jesenji su klasik

Demi Mur ih kombinuje sa džemperom i midi-suknjom, a vanvremenske jesenje cipele izgledaju fantastično i sa farmerkama i uz odelo.

Demi Mur u udobnoj jesenjoj kombinaciji na specijalnoj projekciji filma "Supstanca" u Njujorkufoto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Holivudska glumica Demi Mur ovih dana promoviše svoj novi film "Supstanca", pa je gotovo svakodnevno pred očima javnosti, a pre nekoliko dana je u Njujorku prisustvovala specijalnoj projekciji ovog ostvarenja i razgovoru o film u njujorškom IFC-u.


Nakon niza svečanih modnih izdanja, ona se opredelila za udoban šik stajling za svaki dan, sastavljen od džempera i midi-suknje, a sve je upotpunila cipelama koje se vraćaju u modu svake jeseni.


Glumica je izgledala vrlo elegantno u oksfordicama, a odabrala je jednostavan model klasičnog dizajna, koji se odlično uklopio uz njen minimalistički stajling.

 

Demi Mur sa svojim psom Pilavom u jesenjoj kombinaciji koja spaja ležernost i eleganciju, čija su glavna zvezde oksford cipele.foto: BlayzenPhotos / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Oksford cipele – nepogrešiva jesenja obuća


Popularne oksfordice, odnosno oksford cipele, potiču Škotske i Irske, gde se još zovu i balmoral cipele, po čuvenom Zamku Balmoral, u kom je preminula kraljica Elizabeta II. 

Svoje interesantno ime su dobile po Univerzitetu Oksford, gde su muškarci nosili duboke cipele sa bočnim prorezima koje su bile poznate kao oksfordske čizme početkom 19. veka. Današnje oksfordice su za manje i uže stopalo, ali naziv se zadržao.


Prepoznatljive su po uskom kalupu, niskom đonu s kvadratnom potpeticom, tankim i krutim vezicama i užem pertlanju, a vremenom su postale kultna obuća, kako u muškoj, tako i u ženskoj modi.

 

Oksford cipele danas se proizvode u raznim bojama i od različitih materijala, ali se čuva klasični dizajnfoto: Misha Beliy/Shutterstock

Decenijama su vezivane za svečaniji stil, ali su u današnje vreme deo svakodnevnog načina oblačenja, pa ih viđamo i u nonšalantnim modnim kombinacijama. Uglavnom su deo business chic izdanja, s poslovnim pantalonama i blejzerima, ali izgledaju odlično i s farmerkama i suknjama svih dužina.

 


Prave se od raznih materijala, uključujući teleću kožu, veštačku, prevrnutu i pravu lakiranu kožu, kao i platno, a najjednostavnije crne oksford cipele su uvek pouzdan izbor. Isto važi i za braon modele, iako su oksfordice dostupne u svim bojama koje možete da zamislite, pa čak i u dezeniranim varijantama.

 


Cena im varira u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, a u prodavnicama u Srbiji se mogu naći već od 2.800 dinara.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpski kreator prokomentarisao stil naših zvezda