ČIK MU ODOLITE!

Ovo je najkremastiji kolač od piškota i višanja: Pravi se brzo i lako, uspeva svima i ostaje svež danima

Ako ste ljubitelj brzih domaćih slatkiša za koje se umesto klasične pečene kore koriste piškote, ovaj dezert će sigurno biti po vašem ukusu.

Sočni domaći kolač od piškota i voća (ILUSTRACIJA)foto: Agnes Kantaruk/Shutterstock

Bilo leto ili zima, za kvalitetan domaći kolač od piškota smo uvek raspoloženi, zar ne?

 

Ovaj lagani dezert podrazumeva brzu pripremu, da ne uključujemo rernu i da očas posla na stolu imamo neodoljiv i kremast slatkiš, a danas vam predstavljamo varijantu s višnjama i pudingom od vanile kojoj je zaista teško odoleti.

 

Recept je tako jednostavan da ne može da ne uspe, a ako ga vratite u frižider čim isečete parče, možete biti sigurni da cele nedelje imate u kući odličnu poslasticu.

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje piškota
  • 200 ml mleka


Za žuti fil

  • 650 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 130 g putera


Za voćni fil

 

  • 300 g višanja
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kašike gustina
  • 250 ml slatke pavlake
  • 150 ml vode

 

Kolač od piškota i višanja (ILUSTRACIJA)foto: Agnes Kantaruk/Shutterstock

Priprema

  1. Stavite mleko da se zagreje, a odvojte malu količinu u kojoj ćete razmutiti obe kesice pudinga. Kad mleko provri, sklonite s vatre, umešajte razmućen puding, pa uz mešanje kuvajte dok se ne zgusne. Potom sklonite s ringle i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se hladi.
  2. Sipajte u šerpu 100 ml vode, pa ubacite višnje i dodajte šećer. Stavite da se kuva, a u međuvremenu u preostaloj vodi razmutite gustin. Kad mešavina s višnjama proključa, dodajte razmućen gustin i kuvajte uz neprestano mešanje. Kad se zgusne sklonite, pokrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.
  3. Ohlađen puding od vanile mutite mikserom, pa ubacite puter isečen na kockice, koji je odstajao na sobnoj temperaturi. Mutite dok ne dobijete kremastu i kompaktnu smesu.
  4. Mutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag.
  5. Umačite piškote jednu po jednu u mleko nakratko, pa ređajte po dnu kalupa za torte. Preko toga namažite polovinu fila od višanja, pa polovinu fila od pudinga, a potom stavite još jedan red piškota umočenih u mleko. Zatim nanesite drugu polovinu fila od višnja i žutog fila, pa sve premažite šlagom.

Po želji dekorišite višnjama ili rendanom čokoladom.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika