Više od 20 godina u zatvoru proveo – nevin! Poznati glumac konačno oslobođen svih optužbi i već gradi divan novi život

Nakon što je izašao iz zloglasnog "Sing Singa" počeo je da gradi karijeru o kakvoj mnogi sanjaju.

Džon Adrijan Velaskez s majkom ispred sudafoto: Luiz C. Ribeiro / Zuma Press / Profimedia

Sudija u Njujorku pre nekoliko da na poništio osuđujuću presudu i odbacio slučaj protiv Džona Adrijana Velaskeza, koji je u zatvoru proveo više od dve decenije zbog ubistva, za koje tužioci sada kažu da ipak nije počinio.


Ko sam ja? Ja sam veoma srećan čovek. Srećan sam što je toliko ljudi verovalo u mene – rekao je Velaskez (48) ispred suda.


On je na slobodu iz poznatog zatvora "Sing Sing" formalno pušten 2021. godine, a sada je zvanično izrečeno i da on nije kriv, što je glumac dočekao u suzama, grleći svoju majku.


Dvadeset i sedam godina! – povikala je emotivna žena, aludirajući na vreme koje je proteklo od prve presude protiv njenog sina.

Zašto je Velaskez završio u zatvoru?


Prema kancelariji okružnog tužioca za Menheten Alvina L. Braga, dve osobe su opljačkale kockarnicu u Harlemu 1998. godine, a tokom pljačke je penzionisani policijski detektiv Albert Vord izvukao pištolj i usledila je borba s jednim od naoružanih lopova. Muškarac, koji je nazvan "Ti", pucao je i ubio Vorda, navodi Brag.

 


Potom je uhapšen Džon Adrijan Velaskez, koji je u tom trenutku imao 22 godine, a potom je 1999. osuđen za ubistvo Vorda. Iza rešetaka je proveo 23 godine, a pušten je 2021.


Naredne godine je upoređen Velaskezov DNK s kladioničarskim tiketom koji je "Ti" držao pre Vordovog ubistva i ispostavilo se da Velaskezovi tragovi nisu pronađeni na ovom papiru. Ta vrsta analize nije bila dostupna u vreme ubistva i Velaskezovog hapšenja i presude.

 

Novi početak za nepravedno osuđenog


Džon Adrijan Velaskez u međuvremenu je postao veoma poznat jer je snimio film "Sing Sing", dramu koja govori o njegovom iskustvu. Film govori o grupi zatvorenika koji su uključeni u rad na pozorišnoj predstavi, a prikazan je na Međunarodnom fiolmskom festivlau u Torontu 2023. godine.

 


Uz to, o svojoj životnoj priči pričao je u podkastu od šest epizoda nazvanom "Pisma iz Sing Singa".

 

BONUS VIDEO

"Ako hoćemo da sprečimo silovatelje da ponove zločin, ovo je jedino rešenje"