+ najbolji recept

Kako se (pravilno) sprema čorbast pasulj? 5 sitnih grešaka zbog kojih vam ne ispada onako kako je pravila vaša baka

Često možemo čuti da je nešto "prosto k'o pasulj" jer se čorba od pasulja priprema prilično jednostavno. Međutim, svima nam se desilo da on ne ispadne kako smo želeli, a iza toga obično stoje ove sitne greške.

Čorbast pasulj pravi se jednostavno, ali uz određena pravilafoto: Metamore Studio/Shutterstock

Pasulj spada u omiljene namirnice na našim prostorima, što je dobra vest za one koji brinu o svom zdravlju jer su mahunarke i te kako poželjne u uravnoteženoj i zdravoj ishrani.


Pasulj spada u niskokalorične namirnice – u 100 g zrna nalaze se samo 143 kalorije, a u istoj količini se može naći mnogo proteina, ugljenih hidrata, masti, vlakana, vitamina B1, B6, E i K, cinka, kalijuma, selena, magnezijuma, gvožođa, fosfora... Uz to, pasulj ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne morate mnogo da brinete o skoku šećera u krvi posle obroka.


Priprema čorbastog pasulja prilično je laka, ali i te kako ume da se dogodi da ukus nije zadovoljavajući ili da, iako ste naizgled pratili sve korake, jednostavno ne uspevate da napravite pasulj onako kako je to činila vaša baka... verovatno jer pravite sledeće greške!

1. Niste ga potopili na pravi način


Dobro je poznato da je pasulj najlepši i najbrže se kuva ukoliko je odstajao u hladnoj vodi.

 

U 100 grama pasulja nalaze se 143 kalorijefoto: Shutterstock/Di Gregorio Giulio

Međutim, nije dovoljno da on bude u vodi samo sat vremena ili kratko neposredno pre kuvanja, već bi trebalo da odstoji potopljen najmanje osam sati, idealno preko noći. Ako imate vremena i planirate ranije, može da stoji ceo dan i celu noć pred kuvanje!


Takođe, preporučuje se da se na jednu šaku pasulja prelije 10 šoljica hladne vode.


2. Sipali ste previše začina


Začini su veoma važni za kvalitetan pasulj, a možemo koristiti sve što nam se nađe pri ruci, od soli, bibera, mlevene paprike, crnog i belog luka, suvog začina, do začinskih biljaka poput peršuna, nane, majčine dušice, mirođije, bosiljka...

 

Ipak, ako preterate, nećete dobiti željeni ukus, a posebno je to slučaj kada se koristi mnogo soli jer je meso često dovoljno slano da vam je za čorbu dosta prstohvat začina.


3. Niste ga kuvali dovoljno


Koliko će se pasulj dugo kuvati zavisi od same vrste, starosti i kvaliteta zrna, kao i od toga koliko je dugo stajao potopljen u vodi. Imajte u vidu da se mlad pasulj kuva kraće, a starijem može da treba i tri sata da se termički obradi.

 

Pasulj ima nizak glikemijski indeks, pa je poželjan u ishrani dijabetičarafoto: Shutterstock/DUSAN ZIDAR

U svakom slučaju, nikada se ne vodite time šta piše u receptu već proveravajte viljuškom da li je zrno dovoljno omekšalo.


4. Niste ubacili povrće


Pored začina i mesa, za ukusan čorbast pasulj je povrće jednostavno neophodno! Zato ni slučajno ne izbegavajte crni luk, koji daje posebnu aromu jelu, a možete ga obogatiti i sitno seckanom šargarepom, celerom, pasiranim paradajzom...


5. Ubacili ste previše mesa


Koliko god voleli ukus kobasica, rebaraca ili slanine u čorbastom pasulju, upamtite – oni su tu u drugom planu i tek dodatna pomoć ukupnom ukusu jela. Zato ni slučajno ne preterujte s mesom, naročito ako koristite dimljene suve kosti, koje treba samo da neutrališu jači ukus povrća i daju "šmek".

 

Najbolji recept za čorbast pasulj


Sastojci:

 

  • 300 g pasulja
  • 300 g suvih rebara
  • 2 čena belog luka
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • ulje po potrebi
  • 2 kašike brašna
  • pola kašičice mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • nekoliko listića suve nane
  • so i biber po ukusu


Priprema

 

  1. Dan ranije proberite i isperite pasulj, pa ostavite da odstoji u hladnoj vodi.
  2. Sutradan sipajte u šerpu, pa prelijte hladnom vodom i zagrejte do ključanja, pa prospite tu vodu i sipajte novu. Ako imate vremena, ponovite još jednom, pa kuvajte tek u trećoj vodi.
  3. Ubacite sitno seckan crni luk, lovorov list, biber, šargarepu i suva rebra koja ste prethodno oprali toplom vodom.
  4. Ostavite da se krčka dok ne omekne, pa ubacite nanu i sitno seckan beli luk.
  5. Sipajte u tiganj malo ulja, pa kad se zagreje, dodajte brašno. Pržite uz mešanje, pa kad porumeni, ubacite mlevenu papriku, promešajte i to sve sipajte pasulj, pa ga vratite da se kuva na tihoj vatri još pet minuta.
  6. Pred kraj dodajte so po ukusu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koja vrsta pasulja je najbolja u Srbiji?