baštovanstvo

Da li se hortenzije orezuju u jesen? Ako pogrešite zaboravite da će vam cvetati sledeće godine

Ova biljka nije prezahtevna, ali je važno znati kako se prema njoj ponašati pred zimu 

PRAVILNO OREZIVANJE HORTENZIJE foto: Shutteratock / ryota.www

Da li je orezivanje hortenzija u jesen dobra ideja? To je pitanje u glavama mnogih baštovana.

 

Hortenzije su grmovi, koji proizvode mnogo prelepog cveta bez mnogo održavanja. Ipak, nepravilno orezivanje može uništiti stablo tako da nećete dobiti od nje ni jedan jedini cvet čitave sledeće sezone.

 

Pravila za negu hortenzije su jednostavna: sadite, zalivajte, orezujte i uživajte. Jedini komplikovani deo jednačine je otkriti kako i kada orezati hortenzije.

Dakle, da li biste trebali početi da sečete hortenzije u jesen? Zavisi. Hajde da pogledamo sve elemente koje treba da razmotrite pre nego što napravite rez.

 

Postoji mnogo različitih vrsta hortenzija, od kojih svaka ima svoje posebne karakteristike. Osnovna nega hortenzije je prilično jednostavna, bez obzira koju sortu želite da uzgajate.

 

Možda je najpopularnija sorta hortenzija velikog lista (Hidrangea macrophilla), poznatija kao hortenzije mophead. To su oni sa cvetovima velikim kao grejpfrut koji menjaju boju kako se menja kiselost zemlje.

 

Mnogi baštovani vole da svoje grmlje hortenzije drže urednim i kompaktnim. To zahteva njihovo orezivanje svake godine ili svake dve. Orezivanje hortenzija u jesen ima smisla jer cveće bledi ili izbledi, a grmlje miruje tokom hladne sezone. Ali da li treba da orežete hortenziju u jesen zavisi od toga koju sortu imate.

HORTENZIJE SE OREZUJU ALI UZ OVAJ VAŽAN SAVET foto: Shutterstock / Marina Andrejchenko

Ako pogrešite celo sledeće leto hortenzija neće cvetati.

 

Prvo treba da vidite da li hortenzija cveta na novom drvetu u odnosu na staro drvo. Sve hortenzije spadaju u jednu od ove dve kategorije - sa nekoliko izuzetaka za novije sorte hortenzija koje ponovo cvetaju koje daju cveće i na novom i na starom drvetu.

 

Sorte hortenzije koje cvetaju na novom drvetu možete orezivati. Ipak, ako se pupoljci stvaraju na starom drvetu onda bi orezivanje moglo da napravi više štete nego koristi.

 

Ako ih orezujete radite to u kasno leto ili ranu jesen. Ako ih orežete u kasnu jesen rizikujete da stablo ne preživi hladnu zimu. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma