morate probati

Kremasta salata sa suvim šljivama idealna je za slavsku ili prazničnu trpezu & gotova za samo 15 minuta!

Bilo da je poslužite kao predjelo ili kao prilog, ova salata će sigurno oduševiti vaše goste.

Nešto najleoše što ćete probatifoto: Shutterstock / DronG

Kremasta slavska salata sa suvim šljivama i orasima donosi savršen spoj bogatih ukusa i raskošne teksture, idealna za posebne prilike.

 

Spoj slatkoće suvih šljiva, hrskavosti oraha i kremastog preliva čini ovu salatu neodoljivom na svakom slavskom stolu.

 

U ovoj kombinaciji, tradicionalni sastojci dobijaju moderan i osvežavajući prizvuk, savršeno dopunjujući ostala jela.

 

Sastojci:

 

  • 200 g suvih šljiva (bez koštica)
  • 200 g dimljene piletine ili pilećeg filea
  • 200 g kačkavalja (ili nekog drugog tvrdog sira)
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 200 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 kašika senfa
  • So i biber po ukusu
  • Šaka oraha (za dekoraciju)

 

Priprema:

 

  1. Priprema suvih šljiva: Suve šljive potopite u toplu vodu na 10-15 minuta kako bi omekšale, a zatim ih iscedite i isecite na sitne komade.
  2. Priprema mesa: Ako koristite dimljenu piletinu, iseckajte je na sitne kockice. Ako koristite pileći file, skuvajte ga u slanoj vodi, ohladite i takođe iseckajte na kockice.
  3. Sastojci: Kačkavalj narendajte ili iseckajte na sitne kockice, a kisele krastavčiće isecite na tanke kolutove ili kockice.
  4. Spajanje: U velikoj posudi pomešajte suve šljive, meso, sir i kisele krastavčiće.
  5. Preliv: U drugoj posudi umutite majonez, kiselu pavlaku i senf. Dodajte so i biber po ukusu, a zatim prelijte preko salate.
  6. Dekoracija: Lagano promešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Salatu možete ukrasiti seckanim orasima ili celim polovinama oraha.
  7. Hlađenje: Ostavite salatu u frižideru barem sat vremena da se svi ukusi prožmu pre serviranja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pileće bajadere i urnebes salata