rešen je u tome

Princ Hari želi da ispuni želju svoje pokojne majke: Za njega je to jedna od trenutno najvažnijih stvari na svetu

Obećao je da će to uraditi i rešen je da u toj nameri i uspe 

PRINC HARI ŽELI DA OSTVARI MAJČINU NAJVEĆU ŽELJU foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Princ Hari je u emotivnom govoru u ponedeljak otkrio da je je njegov zadatak da ispuni neispunjenu želju njegove majke, princeze Dajane. 

 

Vojvoda od Saseksa je govorio na događaju u Njujorku tokom kojeg je podržao Halo Trust, dobrotvornu organizaciju koja je prvi put stekla međunarodno priznanje kada je pokojna princeza prošetala kroz polje sa aktivnim nagaznim minama u Huambou u Angoli 1997.

 

Hari - koji se ranije tokom dana prisećao kako je njegova mama živela kroz "saosećanje" -bio je veoma dirnut dok su govornici spominjali Dajanu i njen rad.

- Kao što znate, rad HaloTrust-a u Angoli je mnogo značio mojoj majci - rekao je Hari, - Ispunjenje njene želje je odgovornost koju shvatam neverovatno ozbiljno, i mislim da svi znamo koliko bi nas ona želela da završim ovaj konkretni posao.

 

Hari je pratio Dajanine stope hodajući kroz minsko polje na istom mestu 2019. tokom turneje po Africi sa svojom suprugom Megan Markl i njihovim sinom, princom Arčijem, koji sada ima 5 godina.

 

PRINCEZA DAJANA JE ŠETALA POLJEM NA KOJEM SU BILE AKTIVNE MINEfoto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

„Dijano drvo“ zapravo označava mesto na kome je fotografisana u pancir jakni i štitniku za lice, baš kao što je njen sin nosio 22 godine kasnije.

 

- Mnogo se promenilo u mom životu i svetu od 2019. kada sam prvi put posetio Angolu - rekao je Hari.

 

- Za tih pet godina postao sam otac po drugi put. I dok vam deca ne trebaju da biste imali udela u budućnosti naše planete, znam da bi moja majka bila užasnuta da bi nečija deca ili unuci živeli u svetu koji je još uvek ugrožen minama.

 

HARI JE OBEĆAO DA ĆE NASTAVITI DAJANINU BORBU foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

- Tamo gde je Dajana prvi put prošetala 1997. godine, našao sam užurban, živahan grad. Upoznao sam stotine školaraca koji nisu ni slutili da je tlo na kojem su stajali nekada bilo prožeto minama. U ovakvim trenucima sam lično zahvalan na našim zajedničkim naporima. Zahvalan sam na odlučnosti da ovo dovedemo do kraja.

 

U 2019. godini, vlada Angole je obećala 60 miliona dolara za finansiranje petogodišnjeg projekta sa Halo-om za čišćenje nagaznih mina sa preko 15 km² preko 153 minska polja u provinciji Kuando Kubango.

 

- Svi smo mi ovde jer smo grupa pravih vernika koji se bore za svet bez mina - dodao je Hari, pa je dodao:

 

PRINCEZA DAJANA JE POKAZALA VELIKU HRABROST foto: Votava / brandstaetter images / Profimedia

- Da, to je ambiciozan cilj; znamo da je put pred nama dug i izazovan. Ali prepuštanje samozadovoljstvu i/ili očaju, prepreke su mnogo nepremostivije.

 

Halo Trust je primetio da je „nebrojeno hiljada života spašeno globalnom zabranom mina iz 1997.“ koja je usledila nakon Dajanine posete.

 

Hari je takođe govorio o radu HALO Trust-a u Ukrajini, koji koristi bespilotne letelice za otkrivanje i uklanjanje mina.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Sručnjak za govor tela o Hariju i Megan