najverniji prijatelj

Predstavljamo 7 hipoalergenih rasa pasa koji se ne linjaju & idealni su za život u kući i stanu

Da pas zaista jeste čovekov najbolji prijatelj znaju svi oni koji ga imaju.

Koje se to pasmine ne linjaju?foto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Iako je kućni ljubimac najlepše društvo koje možete imati u svom svakodnevnom životu, za neke ljude to se čini kao nemoguća misija.

 

Zbog alergije na dlaku sve više nas plaši se deljenja životnog prostora sa psom, iako to uopšte ne mora da predstavlja prepreku.

 

U nastavku teksta izdvajamo top 7 rasa pasa koji su hipoalergeni i ne linjaju se.

 

1. Bišon

 

Bišonfoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Uzgajani da budu hipoalergeni, bišoni su jedan od najboljih izbora "Američkog kinološkog kluba" za osobe koje pate od alergija. Njihovo ime na francuskom znači "paperjasti beli pas", i to je idealan opis za ove umiljate loptice od pamuka. Njihova mala veličina takođe ih čini zabavnim i pogodnim za svaki životni prostor.

 

2. Pudla

 

Pudlafoto: OLI SCARFF / AFP / Profimedia

Sve pudlice spadaju pod hipoalergeni kišobran, uključujući standardnu, toy i minijaturnu verziju. Super pametne pudlice takođe su izuzetno lake za dresuru, što ih čini jednim od najpopularnijih pasa u svetu. Što se tiče te čuvene fensi frizure, tradicionalni stil pudlica štiti zglobove i vitalne organe tokom plivanja, a pored toga izgleda apsolutno spektakularno.

 

3. Minijaturni šnaucer

 

Šnaucerfoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Mini šnauceri jesu najpopularnija vrsta šnaucera na tržištu. Ovi pronicljivi psi čuvari savršena su džepna opcija za ljubitelje šnaucera. Imaju isti ozbiljan izraz kao i njihovi veći srodnici, ali u kompaktnijem pakovanju. Ovi neustrašivi saputnici minimalno se linjaju i vreme vole da provode u igri, pa budite spremni da im posvetite pažnju.

 

4. Jorkširski terijer

 

Jorkifoto: Farlap / Alamy / Alamy / Profimedia

Slatki mali Jorkiji stanu u torbicu i krilo, ali ne dozvolite da vas njihova veličina zavara. Ovi psi puni su karaktera i imaju stav. Njihova fina dlaka ima teksturu sličnu ljudskoj kosi, tako da je manje verovatno da ćete kijati čak i ukoliko je udahnete. Ali ljubitelji pasa koji ne vole češljanje, pazite: Jorkiji zahtevaju redovno četkanje i održavanje kako bi njihova dlaka bila neumršena i svilenkasto meka.

 

5. Ši-Cu

 

Ši Cufoto: Matt Smith / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takozvani "lavlji psi" poznati kao Ši Cu datiraju iz dinastije Tang. Jedan pogled je dovoljan i shvatićete zašto je rasa nekada osvojila kraljevske porodice svojim regalnim izgledom i šarmantnim, prijateljskim osobinama. Mada njihova dugačka dlaka tako po prirodi raste, potrebno im je dosta održavanja, ali se ova rasa maltene uopšte ne linja. Počnite rano da naučite svoje štene da voli redovno četkanje i nećete imati problema.

 

6. Maltezer

 

foto: COVER Images / Zuma Press / Profimedia

Ova drevna grčka rasa prava je definicija "psa u krilu". Čak i sesije maratonskog maženja sa njima neće učiniti da kijate, jer njihovo potpuno belo krzno verovatno neće izazvati alergije. Možete birati između stilizovanha njihovog mekog krzna makazama ili ostavljanja dugog rasta dlake, u zavisnosti od toga koliko održavanja možete da podnesete.

 

7. Bolonjski pas

 

Bolonjski pasfoto: photo2000 / imago stock&people / Profimedia

Još jedna mala, pahuljasta, bela rasa. Bolonjez psi imaju dve velike prednosti kada je dlaka u pitanju: slabo se linjaju i relativno je malo potrebno za održavanje održavanje. Njihov svilenkasto beli kaput može se podšišati radi lakšeg negovanja, a ako ih jednom dnevno dobro očešljate, sprečićete umršenja i zadržati ih u najboljem izgledu. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pas kroz igru skuplja smeće u parku