vredi probati

Dodajte vodi jedan sastojak i biće još zdravija za biljke! Pružićete joj i vitamine, i minerale, i hidrataciju

Jedna popularna i lako dostupna voćka može se iskorisiti na brojne načine prilikom negovanja biljaka, a najjednostavniji je domaća vodica za zalivanje.

Sobne biljke je potrebno redovno zalivati za pravilan rast i razvojfoto: Followtheflow/Shutterstock

Ako na TikToku volite da gledate snimke o negovanju biljaka i čitate o trikovima za njihovu domaću prihranu, sigurno ste više puta naišli na savet da iskoristite banane.


Postoji mnogo načina da se ova moćna voćka upotrebi za brži rast i zdravlje biljaka, a sve je popularnija tzv. bananina voda.


Šta je bananina voda?


Voda od banane se pravi se od kore od banane iseckane na male komade, a potom oni treba da se potope u vodu na nekoliko dana.

 

Kora banane može biti korisna u nezi biljakafoto: G.Tbov, Shutterstock

Nakon toga se voda cedi kako bi se kora uklonila, pa se time zalivaju kućne i baštenske biljke.


Uglavnom se kaže kora banane, koja je bogata kalijumom, vitaminom C i B6, biti zdravo piće koje pruža hranljive materije biljkama.

Da li je voda od banane korisna za biljke?


Banane zaista obiluju kalijumom i brojnim drugim nutrijentima, i može da bude vrlo korisna u ishrani ljudi. Kada je reč o biljkama stručnjaci kažu da voda od banane ipak nije dovoljno bogata vitaminima i mineralima da napravi značajniju razliku jer potapanje kore u vodu ne ispušta dovoljno hranljivih materija.

 

Dodajte koru banane u vodu za zalivanjefoto: Dragana Gordic/Shutterstock

U svakom slučaju, to verovatno ipak neće naškoditi vašem cveću i ipak će mu dati određenu količinu kalijuma, pa je u pitanju sitan i besplatan trik koji vredi probati. Svakako biste bacili koru, zar ne? Voda kojoj ste dodali koru banane biće bogatija nego obična i može samo da pomogne vašim biljkama.


Šta koristiti umesto vode od banane?


Još efikasnije od vode od banane biće kompost od banane. Pošto je ovo voće puno organskog materijala, mikroorganizmi će uraditi svoj posao i pomoći vašim biljkama.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

najvećem botaničkom muzeju u Aziji čuva se 2,87 miliona primeraka biljaka