kao na filmu

Bila je jedna od najmoćnijih žena u Jugoslaviji i imala nezamislivo tragičnu sudbinu: Životna priča Marine Tucaković

– U jednom danu se rodiš. U jednom umreš. U jednom se zaljubiš. U jednom danu upoznaš osobu koja ti promeni život. U jednom danu se sve dogodi – bio je jedan od poslednjih tvitova najpoznatije autorke tekstova na ovim prostorima, koja je preminula na današnji dan pre 3 godine.

Marina Tucaković zauvek će ostati legenda domaće muzikefoto: Dragana Udovičić

Marina Tucaković bila je najcenjeniji tekstopisac na prostoru cele bivše Jugoslavije.

 

Rođena je 4. novembra 1953. godine u Beogradu, gde je i završila Šestu gimnaziju i Ekonomski fakultet.

 

Već sa devetnaest godina svoj životni poziv pronašla je u pisanju tekstova za pesme, a njen jedinstveni stil, po kome je kasnije bila čuvena, učinio je da njeno ime postane sinonim za stvaranje vanvremenskih hitova.

 

Svoju profesionalnu karijeru započela je kroz saradnju sa grupom Dag za koju je 1973. godine napisala pesmu "Smiljana".

 

U to vreme učestvovala je u organizaciji srpskog i jugoslovenskog takmičarskog festivala popularne i zabavne muzike pod nazivom "Beogradsko proleće".

 

Od ranih početaka svoju inspiraciju pronalazila je u američkoj i engleskoj pop muzici.

 

Hit pesma "Dodirni mi kolena" koju je napisala za grupu Zana Marinu je vinuo u zvezde i zapečatio njeno mesto u svetu ovdašnjeg šoubiznisa.

 

Nakon što se probila radeći uglavnom samo u okvirima pop žanra, ubrzo je proširila svoju muzičku lepezu i sa velikim uspehom zašla u vode roka, folka i narodne muzike.

 

U svojoj decenijama dugoj i bogatoj karijeri Tucakovićeva je sarađivala sa brojnim velikim imenima domaće javne scene, među kojima se nalaze i Zdravko Čolić, Lepa Brena, Riblja Čorba, Ceca, Željko Samardžić, Slađana Milošević i mnogi drugi.

 

Da je bila vizonarka i ispred svog vremena govori činjenica da je održavanje popularnog nacinalnog takmičenja za odabir pesme za Evroviziju bilo upravo njena ideja.

 

Prva Beovizija održana je u aprilu 2003. godine, a i sama Marina napisala je tekstove za nekolicinu takmičarskih pesama u godinama koje slede.

 

Godine 1993. Marina je dobila "MESAM" nagradu za za najboljeg i najuspešnijeg autora, a najveće priznanje za nju upravo leži u tome što ceo region zna, voli i rado sluša pesme koje su njene kreativnosti delo.

 

Privatni život bio joj je ispunjen tragedijama

 

Koliko je Marinin poslovni život bio ispunjen uspehom i radosnim trenucima, toliko je na privatnom planu proživljavala bolne i razarajuće momente.

 

Svog životnog saputnika pronašla je u kolegi i saradniku Aleksandru Raduloviću Futi, sa kojim je zajedničkim snagama stvorila mnoge hitove i koji joj je do samoga kraja bio najveći oslonac i podrška.

 

Njih dvoje uživali su dugi niz godina u skladnom braku iz kog su dobili dvojicu sinova, Miloša i Milana.

 

Marina sa sinom Milanomfoto: Dragan Kadić

Najveću bol od koje se nikada nije oporavila Marina je doživela kada je 2008. njen sin Miloš iznenada preminuo u 24. godini života

 

Svoju tugu pretočila je u ono što je najboje radila celoga života – posvetila mu je pesmu Mišo moj koju je 2010. otpevala Ana Nikolić.

 

Najuspešnija autorka na ovim prostorima dugi niz godina borila se sa opakom bolešću koja je, nažalost, uzela maha i Marina je 19. septembra 2021. godine izgubila život.

 

Decembra 2022. godine njen sin Milan Radulović Laća, koji je užasno patio za majkom, pronađen je mrtav u Tel Avivu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Posle Marine Tucaković više nema dobrih hitova