PA GDE BAŠ SADA?

"Apsolutna sramota": Princ Vilijam se našao u centru skandala u sred šuškanja da bi uskoro mogao da postane novi kralj

U jeku priprema za presto stižu vesti koje su pogodile sve članove kraljevske porodice, a posebno budućeg kralja   

PRINC VILIJAM NA METI KRITIKA PRED DOLAZAK NA TRON foto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL

Budući da je kralj Čarls III već dugo svoj život podredio borbi protiv raka sve češće se u medijima mogu čuti šuškanja da je on već do svom starijem sinu, princu Vilijamu zeleno svetlo da krene sa pripremama za preuzimanje trona.

 

U jeku tih glasina stižu loše vesti za budućeg kralja. On se našao u centru pažnje javnosti nakon što su stigle loše vesti sa njegovog imanja u Kornvolu.

 

One se, prema pisanju medija tiču njegovih kraljevskih poslova. Princ od Velsa postao je meta iznenađujućih optužbi.

Vojvodstvo Kornvol, privatno imanje koje finansira Vilijama, optuženo je da je prigrabilo veliki iznos (37.700 funti) od lokalnog vlasnika preduzeća, izvestio je Gardijan.

 

Identifikovan kao CV, vlasnik je bio primoran da raspusti svoju kompaniju zbog lošeg zdravlja u novembru 2023. Međutim, prema izveštaju, kada su bankovni računi vlasnika preduzeća zatvoreni, sredstva su greškom prebačena na Vilijamovo imanje, a ne na vlasnika.

 

Vlasnik je morao da se muči mesecima da bi konačno povratio novac.

 

Ovaj incident je pokrenuo pitanja o „loše definisanoj ulozi imanja u britanskom društvu“. Dok je Vojvodstvo privatno vlasništvo, ono ponekad funkcioniše i kao državni organ.

 

PRINC VILIJAM KRITIKOVAN OD STRANE GRAĐANAfoto: EPA/TIM CHONG / POOL

Izvršni direktor predizborne grupe Republika, Grejem Smit, kritikovao je praksu na društvenim mrežama.

 

- Ako se vaša kompanija raspusti u Kornvolu, Vilijam bi vam mogao uzeti novac. Apsolutna sramota - napisao je on.

 

Prethodno je princ Vilijam takođe izazvao neke kritike u julu nakon što je optužen da krije svoje poreske podatke sa imanja Kornvola, koje je Čarls uvek objavljivao kada ga je posedovao.

 

Kensingtonska palata je samo insistirala da Vilijam plaća „odgovarajući” porez na svoj prihod, čak i više od onoga što je platio njegov otac s obzirom na njegove veće prihode.

VILIJAM BI USKORO MOGAO DA POSTANE NOVI KRALJfoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Prema izveštaju The Telegrafa, kada je Čarls bio princ od Velsa, objavio je potpunu analizu troškova domaćinstva i iznosa poreza koji je plaćao godišnje.

 

U međuvremenu se šuška o tome da se Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton „tiho pripremaju da i sami budu kralj i kraljica“ dok kralj Čarls nastavlja lečenje od raka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Britanija je u krizi, Čarls će morati još dugo da vlada