neodoljivi

Idealni za doručak, kao dezert ili večeru: Cimet rolnice sa belim prelivom – recept koji svi obožavaju

Osim što su preukusne brzo se prave, a baš ovi hladniji dani su idealni za njihovo konzumiranje 

NAJLEPŠI RECEPT ZA CIMET ROLNICE SA BELIM PRELIVOM foto: Shutterstock / Africa Studio

Rolnice sa cimetom postale su pravi hit pre mnogo godina jer nisu previše zahtevne za pripremu, a intenzivan ukus ih svrstava u jedan od omiljenih slatkih zalogajčića.

 

Naročito su popularne u vreme praznika, ali i tokom hladnih jesenjih dana. Njihov miris, ukus i jednostavnost pripreme čine ih prosto neodoljivim.

 

Najbolje cimet rolnice sa prelivom možete jesti u svakom trenutku. Odličan su izbor za doručak, uz šolju toplog mleka ili kafe, a možete ih jesti i kao užinu ili ukusan i jednostavan dezert kojim možete poslužiti neplanirane goste. 

Sastojci:

 

  • 350 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • pola kesice praška za pecivo
  • 60 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 ml mleka

 

Za fil:

 

  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 20 g cimeta

 

Za preliv:

 

  • 60 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 5 kašika mleka
NAJLEPŠI RECEPT ZA CIMET ROLNICE foto: Shutterstock/roman tohtohunov

Priprema:

 

Uključite rernu da se greje, na 200 stepeni. U činiju sipajte mlako mleko i vodu, pa dodajte kvasac, malo šećera i ostavite da kvasac krene da narasta. Zatim dodajte šećer, so, maslac, jaja i izmešajte. Potom dodajte brašno i umesite lepo mekano testo. 

 

Sledeći korak je da pripremite fil tako što ćete da otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte mu zatim šećer i cimet kako biste napravili preliv za cimet rolnice. Preliv za cimet rolnice premažite preko razvijenog testa. Urolajte testo.

 

Rolat isecite na komade debljine oko 2 cm. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom i ređajte rolnice. Ostavite 15 minuta da malo narastu na toplom mestu, a onda pecite oko 15 min na 200 stepeni.

 

Zatim pravite preliv tako što otopite maslac i pomešate sa prah šećerom i mlekom.

 

Nakon pečenja izvadite da se malo ohlade, pa kašikom sipajte preliv na svaku od njih. To je sve, uživajte.

 

Bonus video:

Da li ste nekad probali kolač na žaru?