znate li ko je bio njen suprug?

Srela ga je na ulici — i više se nisu razdvojili: Neverovatna ljubavna priča Rade Đuričin trajala je 54 godine

Suprug Rade Đuričin bio je pionir nuklearne fizike, a voleli su se duže od 5 decenija.

Rada Đuričin je preminula nekoliko meseci posle svog 90. rođendanafoto: Marina Lopičić

Slavna glumica Rada Đuričin preminula je u 91. godini, saopštilo je njeno matično Jugoslovensko dramsko pozorište, gde je bila članica od 1958. do 1998. godine.

 

Rada je bila izuzetno talentovana, odmerena dama, koja je završila dva fakulteta; glumu je diplomirala 1958, a sledeće godine i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

Gluma je, ipak, obeležila njen život i postala njen istinski poziv, a za sve to vreme imala je podršku supruga Dragoslava Popovića, kog je volela čak 54 godine i od kog se nije razdvojila do njegove smrti 2013. godine, a s kojim je dobila sina, koji je stekao svetsku slavu.

 

Njihovo upoznavanje bilo je interesantno...

 

Drugarica me odvela na "žurku" kod mladog inženjera koji je odlazio na jednogodišnji obilazak nuklearnih elektrana po svetu. Godinu dana kasnije srela sam ga na ulici. Bilo je to uoči 1959. koju smo zajedno dočekali. I u martu smo se venčali! Naša ljubav trajala je 54 godine, sve do marta 2013. godine.

 

Radin suprug bio je pionir srpske nuklearne fizike i profesor koji je predvodio  grupu naučnika u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, koja je sprovodila tajni projekat u oktobru 1958. godine, pri kojem bivaju izloženi smrtnonosnoj dozi zračenja nakon čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku "Kiri" u Parizu, piše Kurir.

 

Rada je izgubila supruga 2013. godinefoto: Damir Dervišagić

Iz dugog braka i velike ljubavi rodio se sin jedinac Radan. O njemu se u domaćoj javnosti retko govori. Svoju karijeru započeo je u Americi, a potom se vratio u otadžbinu lako bi i on dao svoj doprinos srpskom filmu.

 

Radan Popović je poznati filmski snimatelj koji je radio na ostvarenjima poput "Crnog bombardera", "Balkanskih pravila" i "Sjaja u očima", od sredine devedesetih godina živi i radi u Los Anđelesu, gde je upozano suprugu Draganu i dobio dvoje dece. Kako je njegova majka svojevremeno govorila, Radan je u Ameriku otišao na dve nedelje, a ostao 30 godina.

 

Radan Popović, sin Rade Đuričin i Dragoslava Popovićafoto: Damir Dervišagić

Radi je pak od smrti supruga on strašno nedostajao.

 

 Nedostaje mi moj glavni životni oslonac, moj suprug Dragoslav. Ali, imam sina Radana i njegovu porodicu. Imam sestru Nadu, prijatelje i, što je vrlo važno, imamjoš isvoj posao. Nastavljam da živim i da dejstvujem.Najviše se ponosim svojim suprugom, najvažnijim čovekom u mom životu. Bio je izuzetna ličnost, velikog znanja i dela, i velike skromnosti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

LEKARI SU NAM REKLI DA SE LAVOVSKI BORIO Menadžer Riblje čorbe otkriva kako su izgledali Borini poslednji dani