neodoljivog ukusa

Gurmani spremite se za neviđen užitak: Recept za Lahmadžun, najpoznatije tursko jelo koje nosi miris Istoka

Od samog pogleda na njega budi se apetit 

foto: Shutterstock / ratibfilm

Lahmadžun je jelo koje se danas može naći na trpezama ljudi širom sveta, a vodi poreko iz čuven i nadaleko poznate turske kuhinje.

 

Ovo jelo obožavaju svi, i stari i mladi, a ako i ne bi kad je u njemu savršen spoj najukusnijih sastojaka koji svojim ukusom mame uzdahe i teraju vas da jedete, što bi narod rekao, dok "ne puknete".

 

Evo recepta za jedno od najpopularnijih turskih jela koje ćete sigurno obožavati već od prvog zalogaja.

Potrebno je:

 

  • 200 g mlevene junetine
  • 1 crni luk srednje veličine
  • 3 čena belog luka
  • 1 šaka peršina
  • 1 sveža crvena paprika
  • 4 kašike pasiranog paradajza
  • 1 kašičica mlevenog čilija
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • so, biber

 

Sastojci za testo:

 

  • 300 g brašna
  • 15 g svežeg kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • kašika šećera
  • 1 kašika maslinova ulja
  • 3 kašike mleka

 

OMILJENO TURSKO JELO LAHMADŽUN foto: Shutterstock pabllo25

Priprema:

 

Povrće iseckajte na sitno, najbolje ručno, ne valja da bude kaša, a onda dodajte u mleveno meso i rukom sve lepo sjedinite. Dodajte začine  koje volite i umesite gustu smesu.

 

U posudu stavite mlako mleko, šećer, kvasac i malo brašna i pustite da nadođe, a potom ga sipajte u posudu sa brašnom, dodajte so i vodu i zamesite testo koje će biti mekano.

 

Ostavite da naraste premazano uljem oko sat vremena, pa ga nako toga podelite na pet jednakih delova. Dobijene kugle razvaljajte što je tanje moguće i pazite da vam se testo ne lepi za radnu površinu.

 

Stavite na njega dve kašike nadeva i zatim prstima lagano nadev raširite po celom testu i malo ga utisnite. Postupak ponovite i sa preostalim kuglama koje ste rastanjili. Stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta.

 

Bonus video:

Lignje na morski način