jedna rečenica je bila dovoljna

Iščupali iz konteksta i ne prestaju: Izjava Jelene Veljače o kojoj bruji region i svako ima mišljenje

Društvenom mrežom Iks od juče se širi deo intervjua hrvatske glumice koji je privukao mnogo komentara, a reakcije je izmamila jedna pogrešno shvaćena rečenica.

Jelena Veljača je, kako i sama kaže, velika feministkinja i otvoreno priča o temama koje drugi izbegavaju.foto: jelka12/Instagram

Hrvatska glumica Jelena Veljača jedna od hrabrih žena regiona koje su više puta otvoreno govorile o mnogim društvenim pitanjima, a u nekoliko navrata je zbog toga osetila na svojoj koži negativnu reakciju javnosti.


Zvezda serija "Ljubav u zaleđu" i "Vila Marija", koja kao producentkinja stoji iza projekata "Larin izbor", "Pogrešan čovek" i drugih, istaknuta je i kao aktivistkinja, a u prošlosti je pričala o feminizmu, ljudskim i ženskim pravima.


Neadavno je prilikom gostovanja emisiji Brankice Raković, osnivačice Lola Magazina, hrvatska zvezda pričala o brojnim važnim pitanjima koja se tiču položaja žene u savremenom društvu, a jedna izjava je posebno odjeknula na društvenim mrežama.

Mi smo region žena i dece koji šapuću, koje uče da šapuću da nekog oca, glavu porodice, ne bi probudili – rekla je Jelena Veljača, a kratak deo iz intervjua je, iztrgnut iz konteksta, objavljen na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru i izazvao brojne reakcije.

"Šta je ovo? Kako se ovo zove? Je li ova zna sta je poštovanje? Šapćem i hodam na prstima kad krenem na posao da ih slučajno ne probudim i to jer sam naučen da postoje drugi ljudi i njihove potrebe", jedan je od najazapaženijih komentara, a podeljeno je i mnogo sličnih. "Pa, najbolje lupati vratima, galamiti, pustiti decu da malo oplaču", "Uljudnost (ne galamiti kad neko spava, uči ili mu treba mirna atmosfera) ovde se izvrgava ruglu zbog jedne ideologije"... neke su od reakcija.

Međutim, u pitanju je samo jedna rečenica koja je osvanula u snimku i ne prikazuje čitav kontekst.


Ma, jao, bre. Ne priča ona o tome. Već o klasičnoj balkanskoj priči kad je žena ceo dan zauzeta obavezama, decom, kućom, onda dođe muz i umesto da pomogne i da se podeli posao, on uzme i legne. I onda ide priča "tiho, tata je umoran". A što je mama preumorna, to se podrazumeva – pojasnila je jedna korisnica Iksa.


Jelena Veljača nikada se nije libila da bez ustručavanja priča o temama koje poznate ličnosti često izbegavaju i prećutkuju, a jednom prilikom je ukazala na to da oni čiji se glas čuje treba da govore.

 


Ali živimo u jako patrijarhalnim sredinama, govorim sad i o Srbiji i Hrvatskoj. Hrvatska je patrijarhalnija zbog jakog uticaja Katoličke crkve, koji je izuzetno snažan i ženu tretira tako kako je tretira i s tim se ne slažem i uvek ću govoriti protiv toga. Velika sam feministkinja i to mi je važno i mislim da mi koji imamo mogućnost da nas čuju moramo govoriti o tome kako se tretiraju žene u našem društvu – rekla je glumica jednom prilikom za Blic.

 

BONUS VIDEO

Jelena Veljača o neprijavljivanjima zlostavljanja