Za ovu poslasticu vam ne treba mnogo truda i vremena, baš zato je omiljen na srpskim trpezama
Ukoliko volite knedle sa šljivama kolač koji im je veoma sličan, samo jednostavniji za pravljenje će vas sigurno oduševiti. Ukusan i izdašan dezert savršen za letnje dane može biti na vašoj trpezi za samo pola sata.
Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, niti umeća, a rezultat će vas oduševiti.
Da ne dužimo previše, požurite dok još ima svežih šljiva na pijaci i uživajte u kolaču koji je savršena zamena za knedlje sa šljivama.
Prvi deo:
- 350 g prezli
- 100 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike cimeta
- 100 ml ulja
Drugi deo:
- 1 l mleka
- 160 g griza
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- 90 g maslaca
- 1kg šljiva
Priprema:
U posudi staviti sve sastojke za prvi deo, zatim lepo sjediniti i sipati na dno tepsije polovinu smese. Zatim skuvajte griz sa šećerom u 1l mleka, pa dodajte prašak za pecivo i maslac. Izmešajte i stavite celu smesu preko.
Ređajte šljive isečene na pola pa pospite drugom polovinom prvog dela smese. Pecite nekih 40 minuta na 200 stepeni, a onda smanjite malo jačinu i pecite još pola sata.
Kad se skroz ohladi iseći na kocke i služiti.