(recept)

Slično punjenim paprikama, ali JOŠ SOČNIJE: Neodoljivo tursko jelo koje se pravi lako, a rezultat je RUČAK ZA PAMĆENJE

Ukoliko uživate u sarmama, punjenim paprikama i ostalim jelima za koje se povrće filuje mesom i pirinčem, ovaj predlog za porodični ručak će vam se sigurno dopasti

Sogan dolma, punjeni crni luk, odlična je ideja za porodični ručak ako ste ljubitelj punjeni paprika i sarmifoto: Esin Deniz/Shutterstock

Punjene paprike veoma su popularne na našim prostorima, ali iz turske kuhinje stiže nam jedno slično i pomalo zapostavljeno jelo koje je s razlogom među omiljenima u Aziji!


Radi se o sogan dolmi – odnosno o punjenom luku, koji spada u grupu jela dolma, koje potiče od turskog "dolmak", što znači "napuniti". Ona je vekovima bila deo bliskoistočne kuhinje, a odlično je rešenje za pikantan ručak s mesom u bilo koje doba godine.


Najbolje se slaže s pire krompirom, ali i ako je servirate samo uz hleb i salatu – nema greške!

Sastojci:

 

  • 500 g mlevenog mesa (najbolje junećeg)
  • 10 velikih glavica crnog luka
  • 150 g pirinča
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica suvog začina
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • so i biber po želji
  • 5 kašika ulja
  • voda po potrebi

 

Sogan dolma, punjeni crni lukfoto: Shutterstock, Mapa kulture

 

Priprema

  1. Očistite luk od kore i stavite ga u šerpu ključale vode, da se kuva deseteak minuta, pa ga izvadite i stavite u hladnu vodu. Kad se prohladi, pažljivo odvajajte slojeve tako da spolja ostane očuvan oblik glavice luka.
  2. Unutrašnji deo crnog luka, koji ste izvadili, iseckajte sitno, pa stavite da se dinsta na ulju. Kad postane staklast, dodajte mleveno meso, pirinač i začine, pa dinstajte poklopljeno oko 15 minuta, uz mešanje. Sklonite sa strane da se hladi.
  3. Filujte pripremljen luk ovom smesom, pa ređajte u šerpu jednu glavicu pored druge. Potom nalijte vodu, da ogrezne i stavite da se kuva na srednjoj do jakoj vatri dok voda ne ispari.
  4. Nakon toga dodajte još malo vode i pasirani paradajz, pa smanjite vatru i ostavite da se krčka desetak minuta.
  5. Poklopljenu šerpu (može i aluminijumskom folijom), stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pa ostavite da se zapeče oko 15 minuta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koja holivudska zvezda obožava sarme?